Šarčević: Za nauku izdvojeno 130 miliona evra

Na Beogradskom sajmu počeo je deseti Festival nauke, a ministar prosvete Mladen Šarčević na otvaranju je rekao da je za nauku ove godine izdvojeno 130 miliona evra.

Ministar Šarčević ukazao je da srpski naučnici danas postižu značajne rezultate što potvrđuje i otvaranje poglavlja 25 koje se tiče nauke.

Kako kaže, to je prošlo nezapaženo, ali je svima bilo interesantnije da govore o tome kako je huligan udario nastavnika u Tehničkoj školi u Smederevu.

"To je bila veća vest nego da je nauka u Srbiji dobila priznanje, da je stala u rang sa svim evropskim naukama", rekao je Šarčević i dodao da Srbija za nauku izdvaja shodno svojim mogućnostima, te da je ove godine izdvojeno 130 miliona evra.

On je najavio zajedničke naučne projekte sa istraživačima iz Amerike i Kine.

"Gde god odem u posetu prvo me pitaju da li možemo da sarađujemo na polju nauke. Imamo zadatak da to održimo i da ulaskom u EU dobijemo bolju ulogu. Bugarska dobija 300 miliona evra iz EU", rekao je ministar.

Deseti Festival nauke počeo je danas i trajeće do nedelje, a posetioci će u tri hale moći da vide razne naučne eksperimente, Tesla zonu, ali i da prisustvuju naučnim šou programinma.

Ove godine na festivalu učestvuje više od 600 mladih naučnika, 62 obrazovne institucije, šest ekipa iz inostranstva, a cilj festivala je promocija nauke.

Direktorka Festivala nauke Ana Jovanović podsetila je da su prvi posetioci festivala pre deset godina, danas verovatno već upisali fakultete i da je možda poseta festivalu doprinela da zavole nauku.

Istraživači koji učestvuju na festivalu, kako je rekla, to moraju da imaju na umu, da će oni možda uticati na životno opredeljenje budućih generacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара