Šoder: Izbeglice izložene riziku od iskorišćavanja

Šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice u Srbiji Hans Fridrih Šoder izjavio je da je glavni problem izbeglica u Srbiji to što još ne mogu da se oslobode uverenja da su u "tranzitnoj situaciji".

Hans Fridrih Šoder je za Tanjug rekao da su krijumčari i drugi koji profitiraju i zloupotrebljavaju želju izbeglica da stignu do svojih porodica i prijatelja u Zapadnoj Evropi iskoristili činjenicu što su mnoge države na Balkanskoj ruti ostale neme za problem izbeglica i zatvorile granice krajem prošle i početkom ove godine, uveravajući ih da mogu da im pomognu.

"Dok god nema dovoljno zakonskih načina da izbeglice dođu do bezbednosti u blizini svojih zemalja porekla ili dalje, u zavisnosti od njihovih potreba, oni su izloženi riziku od eksploatacije od strane krijumčara i drugih kriminalaca. Krijumčari odvraćaju izbeglice od mogućnosti da traže zaštitu i pomoć od državnih organa", objasnio je šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice u Srbiji.

Kako je dodao, neizvesnost za njihovu budućnost dodatno pogoršavaju traume i stres koje su mnoge izbeglice doživele usled rata i progona zbog kojih su i bili primorani da beže iz Sirije, Iraka ili Avganistana, ali i traume koje su doživeli na putu prelazeći granice.

"Zajedno sa Vladom Srbije, imamo planove za vanredne situacije, nadamo se da će situacija u Srbiji ove zime ostati pod kontrolom dok nastavljamo da pružamo snažnu podršku vlastima za povećanje i poboljšanje smeštajnih kapaciteta i usluga, sada već stabilnijoj izbegličkoj populaciji", naveo je Šoder.

Prema njegovim rečima, izbeglice koje se još uvek kreću na neregularan način, izložene su većim rizicima.

"Užasavamo se mogućnosti da bismo, u postojećoj situaciji zatvorenih granica i kontrole krijumčara, mogli biti svedoci većeg broja pogibija izbeglica nego prošle godine, zbog zime, bolesti ili gladi", istakao je šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice u Srbiji.

Šoder je precizirao da podaci UNHCR-a i partnerskih organizacija pokazuju da u Srbiji ima oko 6.600 izbeglica, tražilaca azila i migranata, od kojih je oko 5.400 (82 odsto) smešteno u centrima kojima upravlja država, dok ostali borave na otvorenom u Beogradu ili na granici sa Mađarskom.

Od onih koji su u centrima, 60 odsto je smešteno u centru za trazioce azila u Krnjači, tranzitnom centru Adaševci ili prihvatnom centru u Preševu, a ostalih 40 procenata su u deset manjih objekata.

Većinu od ovih 6.600 izbeglica i migranata čine deca (42 odsto) ili žene (19 procenata), a 85 odsto ih je pobeglo od rata ili progona u Avganistanu, Iraku ili Siriji.

UNHCR pomaže vlastima i izbeglicama u Srbiji obezbeđenjem odeće, obuće, higijenskih paketa, ćebadi, kompjuterske i druge opreme i nameštaja, pružanjem pravnih saveta i informacija, uslugama prevođenja, unapređenjem pružanja zdravstvene zaštite i drugim aktivnostima.

Šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice u Srbiji je naveo da UNHCR pruža snažnu podršku Vladi Srbije u prijemu i zbrinjavanju izbeglica, a da se ta podrška može dati direktno putem partnerskih sporazuma na projektima sa državnim organima, ili indirektno preko UNHCR-a ili partnera koji vrše nabavku ili usluge centrima kojima upravlja država.

"Uskoro ćemo, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije, objaviti još jedan međuagencijski apel za situaciju u Evropi 2017. godine, sa posebnim poglavljem u kome se traži značajna pomoć za Srbiju", rekao je Šoder.

Šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice u Srbiji je naveo i da će rešenje za izbeglice u Srbiji u velikoj meri, zavisiti i od razvoja situacije u ostatku Evrope.

"Visoki komesar Filipo Grandi je 5. decembra ponovo pozvao zemlje članice EU u Briselu da obezbede više strateške i ciljane pomoći zemljama porekla, azila i tranzita izbeglica, da revidiraju svoje interventne planove da bi mogle odgovoriti na priliv izbeglica i migranata i da uspostave delotvorniji i efikasniji azilni sistem", podsetio je Šoder.

Dodao je i da je Grandi zatražio od zemalja članica EU i veća ulaganja u integraciju izbeglica što podrazumeva smeštaj, zapošljavanje i kurseve jezika.

Najnoviji podaci o broju pridošlica u Evropu 2016. godine govore da je 352.375 izbeglica i migranata došlo preko mora, a da su se 4.742 osobe udavile.

Izbeglice i migranti dolaze u Evropu uglavnom preko Italije i Grčke, a mali broj preko Španije.

Najčešće zemlje porekla su Sirija, Avganistan, Nigerija, Irak, Eritreja i Pakistan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се