Veliko interesovanje Bugara za doček Nove godine u Srbiji

I ove godine veliki broj Bugara će novogodišnje praznike provesti u Srbiji. Osim destinacaija u Makedoniji, Turskoj i Grčkoj, tamošmnji turoperateri nude praznične aranžmane u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, ali i našim poznatim banjama i planinskim centrima, koje, po tradiciji porodice iz Bugarske u vreme praznika posećuju godinama.

Većinu ugostiteljskih objekata na jugu Srbije, za doček Nove 2017. gosti iz susedne Bugarske rezervisali su još početkom ove godine.

"Turisti nisu previše zahtevni, slični su našim, nema specijalnih zahetva, bitni su im dobra usluga, dobra hrana, muzika i provod", objašnjava David Stanojević iz hotela "Tami" iz Niša.

U Prolom i Lukovskoj banji, mesta gotovo da nema. Prve organizovane grupe stižu dan uoči dočeka.

"Tradicionalno, Bugari traže novogodišnje aranžmane na tri i više dana. U ovom trenutku iako još nismo dočekali 2017. već postoji interesovanje za doček 2018. godine", navodi Slaviša Jovanović, pomoćnik direktora Prolom banje.

Bugarska novinarka Mila Mladenova koja godinama prati turizam kaže da su najbrže prodati aranžmani za proslavu u Beogradu kao glavnom gradu, Nišu zbog blizine, u banjama zbog dobre usluge, a u Novom Sadu jer je nova destinacija.

"Jezici su nam srodni, kuhinja je slična, volimo vaše gostoprimstvo. Za naše male plate vaše cene su pristupačne. U Bugraskoj je sve skuplje", objašnjava Mladenova.

Trodnevne aranžmane u Srbiji sa dve svečane večere turističke agencije u Sofiji naplaćuju oko 100 evra. Za dvoje, Bugari daju polovinu prosečne plate, koja je u toj najsiromašnijoj članici EU oko 400 evra.

"Bugari vole da se vesele. Vole srpsku muziku i to nije od skora, već je tako dvadeset-trideset godina. Hrana je ipak osnovni razlog dolaska", navodi Rumen Sokolov, ekonomski analitičar iz Sofije.

Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niš, objašnjava da turisti za vreme praznika toplije dane koriste za obilazak Niša. A ako je hladnije, njihov boravak se svodi na šetnju gradom i na šoping.

Goste Niša dočekaće bogatija novogodišnja dekoracija nego prethodnih godina. Svetleća jelka od šest metara i tzv. zvezdano nebo. Iz gradskog budžeta za te namene izdvojeno je nešto više od 11 miliona dinara. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 18. dec 2016, 09:07) - Bozic [neregistrovani]

Samo tako

Prosle godine moj gazda je bio u Beogradu . Nije bio posebno zainteresovan za nase krajeve ali kada se vratio bio je vise nego zadovoljan. Hrana ,vino i ljudi su ga odusevili i za par mjeseci ce se vratiti u Beograd sa citavim rukometnim Svajcerskim klubom .Razgovarao sam sa mnogima koji su bili u Beogradu i svi nose odlicne utiske .