Stižu "migovi 29" za Vojsku Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za nekoliko meseci Srbija od Rusije dobiti lovce Mig 29, tako da će ukupno imati 10-11 takvih letelica.

O sledećim koracima zvaničnici Srbije i Rusije razgovaraće tokom predstojećeg susreta u Moskvi.

"Rusija je spremna da maksimalno konstruktivno razmatra ono što naši srpski prijatelji smatraju važnim za njihovu odbrambenu sposobnost", rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov Sputnjiku.

"To nije kupoprodajni odnos, Srbija ne kupuje naoružanje već ga Ruska Federacija donira, i Srbija će platiti samo onaj deo koji se tiče prilagođavanja te opreme", rekao je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posle jučerašnjeg susreta sa Lavrovom.

Nabavku pojačanja za srpsko Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, premijer Vučić najavio je još u junu na primopredaji dva helikoptera Mi-17 koja su tada stigla u Beograd.

"Ističu nam resursi na lovačkoj avijaciji 2018. i 2019. Tu ćemo morati da krenemo u remont i verujem da ćemo i za to naći dovoljno finansijskih sredstava", rekao je tada Vučić.

Srbija vodi miroljubivu politiku, i smeju mi se kada parafraziram Broza, ali živimo i radimo kao da rata neće biti, ali trudimo se da očuvamo naše kapacitete i da ih svakodnevno unapređujemo, rekao je premijer i dodao da će zbog isteka resursa, i nemogućnosti da našim "migovima" patroliramo nebom, Srbija morati da nabavi nove lovačke avione.

Avion Mig 29M/M2, za čiju je kupovinu Srbija, prema ranijim medijskim pretpostavkama, zainteresovana, predstavlja poslednju kariku u lancu razvoja familije aviona Mig 29, koja je počela pre više od 30 godina i vodi se kao lovac četvrte generacije.

Iako ima isto ime i veoma sličan izgled kao i avion koji je Jugoslavija kupila 1987. godine, Mig 29M/M2 je potpuno novi avion sa višestruko uvećanim borbenim mogućnostima u odnosu na Mig 29 koji se trenutno koristi u Srbiji.

Mig 29 ima radar N019, koji u zavisnosti od veličine cilja ima domet od 35 do 60 kilometara. Ima mogućnost da prati deset ciljeva, ali da dejstvuje samo po jednom u svakom trenutku.

Za razliku od njega, Mig 29M/M2 ima radar Žuk-ME, koji avion veličine lovca otkriva na 120 kilometara, a može da otkriva i ciljeve na zemlji i na moru.

Tako cilj veličine tenka može da registruje na daljini od 25 kilometara, dok za velike ciljeve poput razarača ta daljina može biti i do 250 kilometara. Može da prati deset ciljeva kao i da dejstvuje po četiri cilja odjednom.

Ima maksimalnu brzinu 2,35 puta veću od zvuka, top kalibra 30 milimetara sa 150 granata i devet podvesnih tačaka za projektile i gorivo. Avion je razvijen na osnovu mornaričkog Mig 29K/KUB, koji se koristi u indijskoj i ruskoj mornarici.

U odnosu na Mig 35, Mig 29M/M2 ima nešto slabiji radar, pa se u nekoj literaturi taj avion zapravo navodi kao izvozna varijanta Mig 35, koji spada u klasu lovaca pete generacije.

Vojska Srbije inače u naoružanju ima četiri aviona Mig 29, tri jednoseda i jedan dvosed, i to je najsavremeniji avion koje trenutno poseduje srpsko Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво