Novi pasoši sa otiskom prsta

U Srbiji će u novembru početi da se izdaju savremeniji pasoši, koji sadrže otisak prsta. Već izdate biometrijske pasoše ne treba menjati, jer će novi pasoši u Evropi postati obavezni za deset godina.

Narednog meseca u Srbiji će početi da se izdaju novi, još savremeniji pasoši. Biće to poboljšana verzija sadašnjih biometrijskih pasoša, jer će u sebi sadržati otisak prsta. Takve pasoše sada imaju samo tri evropske zemlje.

Već izdate biometrijske pasoše ne treba menjati, jer će pasoši sa otiskom prsta u Evropi postati obavezni tek za deset godina.

Pomoćnik ministra policije Slobodan Nedeljković rekao je za RTS da će otisak prsta u pasošu značiti da pasoške kontrole mogu kvalitetnije da se obavljaju na graničnim prelazima, a s druge strane uvodi se "i gejt", koji će omogućiti građanima da prolaze kroz granične prelaze bez kontakata sa graničnim jedinicama drugih država pa i naše zemlje.

"To je faktički saradnja sa informacionim sistemom i sistem odlučuje na osnovu podataka u čipu i podataka na otisku prsta građana da li je identitet potvrđen i propušta ga bez ikakvog kontakta sa osobljem granične policije da li na aerodromu ili na graničnom prelazu", rekao je Nedeljković.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи