Naredne godine bez subvencija agencijama za dovođenje stranih turista

Turistički vaučeri od 5.000 dinara su izuzetno dobro prihvaćeni kod domaćih turista, pa su ove godine podeljeni mesec dana pre isteka roka. Zato će ih sledeće godine biti više, čak 60.000. S druge strane domaće turističke agencije su u malom procentu iskoristile subvencije za dovođenje stranih gostiju u Srbiju, pa je država odlučila da ih sledeće godine ne bude.

Od oko hiljadu agencija koliko postoji u Srbiji, samo su dve ostvarile pravo na subvencije.

"Mi smo dobili subvenciju na ime dovođenja stranih turista, konkretno, bila je u pitanju grupa iz Italije. To je bila petodnevna tura po Srbiji tokom koje su obišli Beograd, Novi Sad, Kladovo, Negotin, Zaječar i Kraljevo", objašnjava Irena Čalikjan iz agencije "Sabra" u Beogradu.

Goran Glišić iz agencije "Taraturs", Bajina Bašta navodi da su imali dve grupe turista.

"Jedna je bila iz Izraela, druga iz Slovenije. Grupa iz Izraela je brojala 36 ljudi iz Slovenije 32 osobe. Procedura dobijanja subvencija je, ne mogu reći bila komplikovana, ali je bila zahtevna. Mi smo podneli još dva zahteva ali nam oni nisu prošli", navodi Glišić.

U Ministarstvu odgovaraju da je procedura zahtevna kako bi se sprečile zloupotrebe.

"Ja mislim da je to samo izgovor, da nije bilo interesovanja domaćih agencija za organizovani dolazak stranih turista s obzirom na to da je iskorišćenost tih sredstava bila gotovo zanemarljiva. U budžetu za narednu godinu ta sredstva neće biti namenjena, dakle, nećemo imati naredne godine mogućnost da ta sredstva dodeljujemo agencijama koje dovode strane turiste iz razloga koje sam naveo", objašnjava Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

U agencijama se nadaju da takva odluka ministarstva nije konačna i da će im posle početnih problema dati novu šansu u novoj godini.

"Ja verujem da ćemo uz podršku ministarstva za narednu godinu prilagoditi zakonsku regulativu onome kako funkcioniše posao na terenu i time omogućiti većem broju agencija da dođu do subvencija koje su predviđene", navodi Aleksandar Seničić, direktor JUTE.

S druge strane, vaučeri su se pokazali kao pun pogodak, pa je statistika registrovala veći broj domaćih gostiju za dvanaest odsto.

"S jedna strane građanima je omogućeno da idu na svoj odmor, a, kada su u pitanju hotelijeri, vaučeri su im pomogli da produže sezonu, tako da je ove godine letnje sezona trajala do 1. oktobra što je izuzetno dobro za hotelijere", objašnjava Georgi Genov iz udruženja hotelijera i ugostitelja.

Ove godine u projekat vaučera ušla su 653 smeštajna objekta. Budući da se država pokazala kao pouzdan partner i da je sve obaveze preme hotelima i vlasnicima privatnog smeštaja obavila u roku, očekuje se da se sledeće godine na spisku objekata koji primaju vaučere nađe više od 800 hotela, hostela, motela i soba u privatnom smeštaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи