Obeležava se Dan ljudskih prava

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan ljudskih prava, koji treba da podseti na načela jednakosti i ravnopravnosti koja su promovisana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Ta prava su, piše u Deklaraciji, univerzalna i ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti. I u Srbiji se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, a direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović tim povodom je ocenila da Srbija ide dobrim putem.

"Ukoliko bi trebalo da ocenim 2016. godinu Srbija ide svakako dobrim putem i pravi dalje korake napred kada su u pitaju ljudska prava i njihovo ostvarivanje", rekla je Paunovićeva za Tanjug i dodala da su i dalje najugroženije društvene grupe osobe sa invaliditetom, naručito žene sa invaliditetom.

Govoreći o obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava, Paunovićeva je istakla da je taj dan ove godine posvećen manjinama koje žive u Srbiji.

Ona je dodala da je 2016. godinu obeležilo otvaranje pregovaračkog poglavlja 23.

"Otvaranje poglavlja 23, za nas koji se bavimo temom ljudskih prava, svakako jeste bio najznačajniji događaj, ali to jeste značajano i za građane Srbije", rekla je Paunovićeva dodajući da Srbija ima jasno definisan akcioni plan za to pregovaračko poglavlje te da se već radi na njegovoj realizaciji.

Međunarodni dan ljudskih prava čestitala je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, sa uverenjem da jedino zajednička borba protiv svih oblika netolerancije i ekstremizma može da da rezultat.

Kada je reč o preprekama u ostvarivanju osnovnih prava u Srbiji, među najugroženije spadaju Romi, žene, osobe sa invaliditetom i pripadnici LGBT populacije.

Ujedinjene nacije usvojile su 1948. godine Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво