Zašto je ksenofobija reč godine?

Onlajn engleski rečnik dictionary.com je, kao i svake godine, izabrao reč godine – u 2016. to je ksenofobija.

Ksenofobija – strah od drugog ili drugačijeg, stranca. To što se baš ta reč najčešće našla u pretrazi u engleskom onlajn rečniku, kod sociologa pali crvenu lampicu.

"Stranac je u sociološkom smislu čovek koji dolazi da bi ostao tu, ne samo neki prolaznik ili čovek koji nam se približava, nego osoba koja će nam biti prostorno bliska, a simbolički vrlo daleka", kaže sociolog Andrej Kubiček.

Statistika pokazuje da se u vreme Bregzita i američkih predsedničkih izbora najviše tražilo značenje reči ksenofobija. Samu ksenofobiju u Evropi pojačava i izbeglička kriza. U Nemačkoj, kroz politiku otvorenih vrata prema izbeglicama, ušetali su i antimigracioni stavovi.

"Ono što je primetno u Nemačkoj jeste da su ti ksenofobni napadi u porastu. Uzimajući u obzir da sledi predizborna kampanja, deo stranaka koje naginju ka desnici koketiraju sa ksenofobnim stavovima", objašnjava dopisnik Politike iz Nemačke i saradnik RTS-a Nenad Radičević.

Malo pošto je objavila da će se kandidovati za još jedan mandat kancelarke, Angela Merkel poziva na zabranu burke. Gotovo istovremeno, nemački sud je odlučio da devojčice muslimanke moraju da idu na časove plivanja.

"Ova presuda govori koliko je pitanje islama, pitanje ljudskih prava, religijskih prava postalo deo političke svakodnevice u Nemačkoj", ističe Radičević.

U Nemačkoj, desničarski AFD krči put ka saveznom parlamentu. U Holandiji, pred izbore, najviše glasova prema anketama odnosi ekstremna Partija za slobodu. Antimigracionoj Ligi za sever u Italiji prognozira se da profitira od Rencijevog poraza na referendumu.

"Problem je kada ksenofobija postaje osnova političkog delovanja. To se dešava u situacijama kada ljudi koji su prethodno i sami bili na margini politike, pa i društva, pokušavaju da se izbore za dominantnu poziciju u političkom sistemu i kada koriste emocije i nešto što je do tada bila zabranjena tema protiv svojih protivnika koji o tome nisu govorili i nisu to problematizovali", objašnjava Kubiček.

Ksenofobija im je zajednička reč – bilo bi dobro kada bi ostala u 2016.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво