Mostovi saradnje Srbije i Švedske

Ambasador Švedske Jan Lundin, koji je u dvodnevnoj poseti Kragujevcu, otvorio je konferenciju "IKT Start ap mostovi saradnje između Švedske i Srbije", saopštila je ambasada te zemlje.

Lundin je poručio da veruje da će današnja poseta otvoriti mogućnosti za dalju saradnju dve zemlje.

"Kragujevac i Srbija uopšte imaju veliki potencijal u oblasti IKT industrije, koji nije do kraja iskorišćen. Sa druge strane, u Švedskoj je ta industrija veoma napredna i stalno u potrazi za novim mogućnostima i novim kadrovima. U Srbiji već uspešno posluju švedske IT kompanije, a verujem da će današnja poseta otvoriti i nove mogućnosti za dalju poslovnu saradnju naše dve zemlje", rekao je ambasador Švedske.

Na konferenciji su govorili predstavnici švedskih kompanija koje posluju u Srbiji: "Ericson", "Emric", "Verisec", "Zwebb Serbia" i "Seavus".

O mostovima saradnje Srbije i Švedske govorili su i predstavnici Nordijske poslovne alijanse, SEEBA i Busines Region Göteborg ICT.

Prikazani su primeri dobre prakse, prednosti pokretanja start ap poslovanja u Srbiji, kao i modeli saradnje i povezivanja malih i srednjih preduzeća iz Srbije i Švedske, navodi se u saopštenju.

Delegacija ambasade Švedske posetila je i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kragujevcu, što je i bila prilika da se razmotre mogućnosti saradnje između predstavnika nadležnih institucija u Kragujevcu i ambasade Švedske.

Prvi sekretar i Savetnik za zaštitu životne sredine Robert Nigord je u ime švedske agencije za međunarodnu razvojnu pomoć SIDA rekao da je procenjeno da se trenutno tretira samo 10 odsto otpadnih voda u Srbiji i to je oblast životne sredine kojoj su potrebne najveće investicije i dodao da su domaći resursi ograničeni i zato je potrebna asistencija spolja.

Ambasador je tokom večeri ugostio predstavnike nevladinog sektora na švedskoj čajanki, tzv. fika.

"IKT Start ap mostovi saradnje između Švedske i Srbije" organizovao je IKT klaster centralne Srbije uz podršku ambasade i Grada Kragujevca.

Drugog dana posete ambasador će predstaviti projekat Prva Generacija i najaviti projekat KUB učešćem u javnom dijalogu sa učenicima kragujevačkih škola.

Sa njima će razgovarati o važnosti slobode izražavanja i ljudskih prava.

Zajedno sa organizatorima projekta, Centrom za razvoj kulture dečjih prava iz Beograda C31 posetiće muzej "21. Oktobar". Za kraj posete, kao strastveni šahista, odigraće partiju sa šahovskim majstorom, Kragujevčaninom Zoranom Novoselskim, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво