Vojni objekti u zamenu za stanove

Ministar odbrane Dragan Šutanovac postigao sa rukovodstvom Leskovca sporazum o mogućnosti da se prazni vojni objekti ustupe lokalnoj samoupravi u zamenu za stanove vojnim licima. Useljavanje baze Cepotina do kraja godine, najavio ministar.

Ministarstvo odbrane i grad Leskovac postigli su sporazum, prema kome će lokalna samouprava tog grada preuzeti Dom vojske u zamenu za određeni broj stanova za potrebe pripadnika Vojske Srbije, saopštili su ministar odbrane Dragan Šutanovac i gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić.

"Posle procene vrednosti Doma vojske koju će obaviti Poreska uprava, znaćemo o kom broju stanova je reč i kolike kvadrature", rekao je minsitar odbrane na konferenciji za novinare.

Šutanovac je pozavo predstavnike i drugih lokalnih samouprava da se jave Ministarstvu odbrane sa kojim bi razgovarali o zameni nepokretnosti u njihovim mestima koje su, prema master planu Ministarstva odbrane, procenjeni kao neperspektivni za potrebe Vojske Srbije.

Kocić je napomenuo da je sa ministrom Šutanovcem razgovarao i o drugim vojnim objektima u Leskovcu i njihovom preuzimanju. "Reč je o bivšoj komandi garnizona, o kasarni "Južni logor" i sportskom aerodromu", rekao je Kocić.

Naveo je da će Leskovac imati snage da obezbedi dovoljan broj stanova u visini vrednosti Doma vojske. "Dao sam nalog da se tačno utvrdi sa koliko stanova raspolaže grad i već smo ustanovili da je oko 50 stanova u gradu bilo bespravno useljeno", ukazao je leskovački gradonačelnik.

Lokalna samouprava već je preuzela Dom vojske na privremeno korišćenje za potrebe jedne škole u Leskovcu gde je u toku adaptacija prostorija za formiranje Centra za stručno usavršavanje radnika u obrazovanju.

Cepotina će biti useljena do kraja godine

Ministar odbrane rekao je da će vojna baza Cepotina u blizini Bujanovca biti useljena do kraja godine, kao i da se planira njeno dalje proširenje.

"Baza trentno ima oko 350 hektara, želja nam je da uzmemo još 65 hektara i da na tom prostoru napravimo poligone kakvi trenutno ne postoje u Vojsci Srbije, koji bi bili pre svega napravljeni za pripremu za učešće u mirovnim operacijama jer smatramo da je to jedna od budućih veoma važnih i prioritetnih aktivnosti Vojske Srbije", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, učešće Srbije u mirovnim misijima definisano je zakonom i "nema veze sa pridruživanjem NATO-u". 

Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić posetili su u Leskovcu kasarnu "Vojvoda Petar Bojović".

Ministar odbrane potvrdio je da će budući srpsko-ruski Centar za vanredne situacije biti smešten u Nišu, ali nije mogao da iznese detalje, uz objašnjenje da će nosilac posla biti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Nosilac tog posla u budućnosti biće jedino MUP i na njima je cela odluka vezana za formiranje Centra koji treba da bude u Nišu", rekao je Šutanovac.

Ministar je naveo da će prethodno biti objedinjene Uprava za vanredne situacije pri Ministartstvu odbrane i Sektor za vanredne situacije u MUP.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи