Dve medalje u mentalnoj aritmetici za Kostu Kuzmanovića

Na Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici u Litvaniji desetogodišnji Kosta Kuzmanović osvojio je srebrnu i bronzanu medalju.

U jakoj konkurenciji, koju su činili učesnici starosti od 10 do 14 godina, Kosta je osvojio prestižno drugo mesto i zauzeo treće mesto u ukupnom plasmanu među 300 takmičara.

Kosta objašnjava da je pismeni deo takmičenja trajao 12 minuta, ali da je najviše treme bilo na usmenom delu i da su već na početku ispala dva njegova druga koji su veoma dobri u mentalnoj aritmetici.

"Osećao sam da je na meni da osvojim medalju. Trudio sam se, ali trema me je ubijala", priseća se Kosta detalja sa takmičenja.

Zadatak takmičara bio je brzo računanje bez ikakvih pomagala, poput digitrona, papira i olovke, a izračunavali su do šezdeset brojeva u nizu koji se smenjuju brzinama od pet stotina milisekundi.

"U super finale plasirali su se top tri iz svake grupe, a onda su se brojevi smenjivali na 350 milisekunda, što je bilo znatno teže", pojasnio je Kosta za Tanjug.

Srpski tim u Litvaniji činilo je devetoro takmičara uzrasta od sedam do 11 godina, koji su polaznici škole "Malac genijalac", a zapažene rezultate ostvarili su i drugi učesnici koji su osvojili peto i sedmo mesto u svojim starosnim kategorijama.

Poziv za učešće na Međunarodnoj Olimpijadi u mentalnoj aritmetici je usledio nakon održavanja prve nacionalne Olimpijade u mentalnoj aritmetici, održane u junu.

Vlasnica škole "Malac genijalac" Maja Novicki kaže da je cilj programa mentalne aritmetike da deca polaznici koriste i desnu i levu stranu mozga.

"Oni jesu dobri matematičari, ali se na taj način utiče da postignu bolje rezultate i u svim drugim predmetima", navodi Novicki.

Ističe da polaznici mentalne aritmetike stiču i niz drugih sposobnosti i veština, kao što su razvijena pažnja i memorija, izuzetna koncentracija, dobra vizuelizacija, fokus i samopouzdanje.

Novicki je pojasnila da se po tom programu radi sa nadarenom, prosečnom decom, ali i decom koja imaju smetnje u razvoju.

Na Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici učestvovali su takmičari iz Rusije, Nemačke, Poljske, Litvanije, Kazahstana i Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво