Otkaz posle porodiljskog, dešava se i očevima

Jedan od prioriteta države, kako se tvrdi, jesu mere za podsticaj nataliteta. Ipak, neretko, u praksi srećemo slučajeve koji su prepreka lakom roditeljstvu. Nedavni je primer oca koji je odmah po povratku sa bolovanja zarad nege deteta dobio otkaz. Zakon nije prekršen, ali to ne bi smelo da se dešava u budućnosti, poručuju nadležni.

Početkom godine Aleksandar Stanković i njegova supruga usvojili su dete. O novom članu porodice ali i troje starije dece odlučili su da tata vodi brigu. Umesto supruge, uzeo je plaćeno odustvo radi nege deteta. Međutim, poslodavac kod kog je radio na određeno vreme, posle povratka, nije mu produžio ugovor.

"Smatram da mi je učinjena nepravda jer sam dobio otkaz bez ikakakvog obrazloženja i da je sada moja šestočlana porodica ostala samo sa jednom platom a ja sam samo pritom koristio svoje zakonom zagarantovano pravo. Meni je rečeno da moj poslodavac nije dužan da mi kaže zašto sam ja dobio otkaz, a pritom sam uvek pohvaljen za svoj rad", kaže Aleksandar.

Poslodavac u ovom slučaju nije prekršio zakon. Međutim, nadležni kažu da regulativu treba menjati kako bi se podržalo roditeljstvo i pospešilo rađanje dece.

"U ovom slučaju se radi o jednoj diskriminaciji po svim onim stavovima za koje ćemo se zalagati, kao pronatalitetnu meru ćemo predložiti, između ostalog, i da i jedan i drugi roditelj ima zapravo mogućnost da uskladi svoje radne obaveze sa roditeljskim obavezama", ističe ministraka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

Aleksandar se Poverenici za zaštitu ravnopravnosti nije žalio. To je samo jedan od primera da se muškarci na taj korak retko odlučuju.

"Muškarci su izloženi brojnim oblicima diksriminacije ali se ređe odlučuju da prijave dikriminaciju upravo zbog predrasuda o rodnim ulogama, zbog toga što ih je sramota", navodi poverenica Brankica Janković.

To što je vest da je tata ostao bez posla zbog bolovanja odjeknula u javnosti ne potire činjenicu da su mame mnogo više na udaru.

"Mlade mame, kada se odluče da imaju dete, su u velikom strahu šta će da bude sa njima posle. Gotovo je to svakodnevni slučaj da se mlade mame, kada se porode, vrate sa porodiljskog i obično odu na neko manje radno mesto od onoga koje su ostavile ili dobiju otkaz", ukazuje Gordana Plemić iz Udruženje roditelja.

Očevi koji se odluče da ostanu kod kuće i neguju decu ne prkose samo tradiciji. Popravljaju i lošu statistku prema kojoj prosečan srpski muškarac brizi o naslednicima dnevno posveti svega sat i 33 minuta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво