Stevanović: Vakcina najbolja zaštita protiv malih boginja

Predsednik Republičke stručne komisije za zarazne bolesti doktor Goran Stevanović rekao je za RTS da su preduzete sve mere da se rizik od širenja epidemije malih boginja maksimalno smanji, kao i da je vakcinacija najbolja moguća zaštita.

Stevanović je istakao da kada god imamo epidemiju visoko zarazne bolesti koja se prenosi kapljičnim putem, znači vazduhom, uvek treba biti izuzetno oprezan.

"Na osnovu svih mera koje su kolege u Kruševcu preduzele, uz pomoć okolnih kliničkih centara, republičkih stučnih komisija i Ministarstva zdravlja, preduzete su sve mere da se rizik od širenja epidemije maksimalno smanji i da se stavi pod kontrolu koliko god je to moguće", naglašava Stevanović.

Objašnjava da su godišta starija od šezdesetog većinom već bila izložena boginjama i preležala ih, godišta koja su između sedamdesetog i osamdesetog su primila samo jednu dozu vakcine, zato što je u tom trenutku takav bio protokol, dok su godišta koja su primila dve doze vakcine apsolutno zaštićena.

"Naravno nijedna vakcina ne štiti sto odsto, ali garantuje znatno blažu kliničku sliku i izbegavanje nastanka onih najtežih komlikacija", kaže Stevanović.

Smatra da nema razloga za strah jer je to nešto što se svake godine dešava.

"Prethodnih godina su bile velike epidemije malih boginja u Republici Srpskoj, jedan deo studenata je te epidemije prelio i na univerzitetske centre ovde u Srbiji. U Rumuniji je trenutno velika epidemija sa preko 600 obolelih. Znači treba biti oprezan i treba apelovati da je vakcinacija najbolja moguća zaštita, jer osoba koja nema vakcinalni imunitet će u kontaktu sa virusom sigurno dobiti boginje", napominje Stevanović.

Govoreći o tuberkulozi u Novom Pazaru, Stevanović kaže da to isto kapljično prenosiva bolest koje ima na terenu kod nas, ali je ima i u najrazvijenijim zemljama na svetu.

"Veliki su pokušaji i napori Svetske zdravstvene organizacije i svih zemalja sveta da se ove bolesti stave pod apsolutnu kontrolu, ali zbog relativno nepouzdanog i nedovoljnog odaziva na vakcinaciju to u ovom trenutku još uvek nije moguće", tvrdi Stevanović.

Takođe, apeluje na građane da se pridržavaju saveta kako bi se sprečile epidemije.

"Apelujem na građanstvo da se pridržava svih savetovanih protivepidemijskih mera, ono što je do zdravstvene vlasti i države se u takvim situacijama sprovodi, ali moramo svi da budemo odgovorni prema svom zdravlju i prema svojoj deci i da ih vakcinišemo", zaključio je Stevanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво