Lečenje oštećenja sluha kroz igru

Kroz dečju kuću klinike za ORL Kliničko-bolničkog centra Zvezdara koja postoji već deset godina, godišnje pomoć potraži oko devet hiljada mališana. Specifično za tu ustanovu je da igrom leče oštećenja sluha i govorne patologije kod te dece.

Pomoć stručnjaka u Dečijoj klinici dobije oko 800 mališana. Njihove tegobe zbrinjavaju lekari, defektolozi, psiholozi.

Blizanci Viktor i Maksim Kokonesoski rođeni kao zdravi, a kasnije su usledile mnogobrojne operacije mozga, stomaka i grla. Njihovim roditeljima je rečeno da nikada neće moći da jedu i govore. Obišli su mnoge centre Evrope i Amerike.

"Našli smo dečju kuću koja nam je mnogo pomogla. Deca sa šest i po godina normalno pričaju jedu sama, psihološki odgovaraju tom uzrastu, ne koriste slušni aparat i ovde su sve postigli", kaže majka blizanaca.

Ova ustanova ima vrtić, i deca je ne doživljavaju kao dolazak u bolnicu, već se raduju igri kroz koju terapeuti sprovode terapiju i dijagnostiku.

Vaspitači su obučeni za rad sa decom koja imaju problema sa sluhom, pa tako mališani u vrtiću provedu oko pola sata dnevno ostalih sat i po na terapiji sa stručnjacima.

Centar je otvoren po uzoru na svetske centre za takozvanu ranu intervenciju.

"Ono što nas razlikuje i takođe je značajno, roditelj je aktivni saradnik od samog početka dijagnostike pa do procesa rehabilitacije. Svako dete je jedinstveno i ima svoj tempo razvoja pa je naš program induvidualan", kaže surdolog - defektolog Anica Jezdić.

Odnedavno i u porodilištima posle 24 sata od rođenja, bebama se proverava sluh.

"Objedinavanje dijagnostike i terapije sluha i govora na jednom mestu mnogo znači, roditelji više ne gube na vremenu vodeći dete od jedne do druge ustanove za dijagnostiku, terapiju, za operativni zahvat kada je on neophodan. Deca na ovaj način brže postižu razvojne stadijume i decu osposobljavamo za polazak u redovne škole ili specijalizovane", kaže doktorka Sandra Stojanović.

U Srbiji je potrebno još nekoliko centara poput ovog na Zvezdari, kako bi se ta ustanova rasteretila. Za sada odlično sarađuju sa Kliničkim centrima Srbije i Vojvodine i Institutom za majku i dete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи