Kako da Srbija uhvati priključak sa četvrtom industrijskom revolucijom

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić založila se za jaču podršku inovativnim kompanijama i startap projektima, kako bi Srbija uhvatila priključak sa četvrtom industrijskom revolucijom.

Ana Brnabić je na otvaranju trodnevnog, petog po redu Beograd Venčer Foruma u Hotelu Kraun Plaza, istakla da je ovaj skup veoma važan za Srbiju i za Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u čijoj je nadležnosti i elektronska uprava.

Svoje ideje na Forumu, koji se organizuje uz podršku Privredne komore Srbije, predstaviće 35 inovativnih preduzetnika iz deset zemalja pred više od 50 investitora, koji upravljaju fondovima vrednim više od milijardu evra, i koji su spremni da investiraju od 25.000 do više miliona evra po kompaniji.

Brnabić je, takođe, dodala da je danas veliki dan za evropske integracije Srbije, objasnivši da na Forum upravo dolazi sa potpisivanja sporazuma sa evropskim komesarom Johanesom Hanom o finansijskoj podršci EU vrednoj 80 miliona evra za reformu javne uprave.

Ministarka je ocenila da su se, zahvaljujući unapređenju makroekonomskog i regulativnog okvira i uz konstantan priliv investicija, u Srbiji konačno stvorili uslovi za rast privredne aktivnosti i poboljšanje poslovnog ambijenta.

"Rast bruto domaćeg proizvoda od 2,8 odsto do kraja godine, uz ostvarivanje suficita u budžetu od oko 300 miliona evra, stabilan devizni kurs stabilan i stopa inflacije u planiranim okvirima, samo su neki od činilaca koji Srbiju svrstavaju u red odličnih lokacija za poslovanje i investiranje", naglasila je.

Drugi uzastopni godišnji skok Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, kako je navela, potvrda je da se intenzivno sistemski radi na unapređenju svih kljiučnih poslovnih karakteristika u Srbiji.

"Kako bismo ostvarili održiv ekonomski rast i dinamičan razvoj na dugi rok, neophodno je izvršiti započete strukturne reforme, koje su zasnovane na transferu i podizanju znanja, kao i tehničko-tehnološkim inovacijama", rekla je Brnabić.

Ocenjujući da ohrabruje činjenica da se u strukturi srpskog izvoza udeo ICT sektora konstatno povećava, precizirala je da je u prethodnoj godini nešto više od 4,0 odsto ukupnog srpskog izvoza, odnosno 611 miliona evra, iznosio upravo sektor informaciono-komunikacionih tehnologija.

"U prvih devet meseci 2016. godine, izvoz ICT usluga je iznosio 529 miliona evra, što ukazuje da će u tekućoj godini ovaj izvoz biti na istom ili višem nivou nego lani".

Investicije u startapove i razvoj privatnog sektora, smatra Brnabić, preduslov su za povećanje zaposlenosti, razvijanje ideja, rast produktivnosti i unapređenje konkuretnosti naše privrede.

Podsetila je da je na inicijativu premijera Aleksandra Vučića, vlada u oktobru osnovala ministarski IT savet sa ciljem da uspostavi čvršće veze između obrazovnog sektora i privrede, obezbedi veći priliv stručnjaka u ICT sektoru i pojača kapacitet tehničkih fakulteta.

Prema njenim rečima, cilj je da Srbija iskoristi maksimalmno kapacitete koje ima u sektoru neformalnog obrazovanja, kako bi do 2017. prekvalifikovala oko 1.000 ljudi i zaposlila ih u IT sektoru.

Brnabić je ukazala da je povezivanje startapova sa kroporativnim sektorom važno zbog lakšeg pristupa mladih firmi finansijskim sredstvima, ističući značaj "venčer kepital fondova" za razvoj preduzeća, ali je napomenula da u Srbiji trenutno ne postoji relevantan pravni okvir za poslovanje ovakvih fondova.

"Ministarski IT savet razmatra mogućnost donošenja zakona o fondovima preduzetničkog kapitala, kako bi se regulisalo njihovo poslovanje i obezbedili uslovi za razvoj inovativne privrede u Srbiji", poručila je Brnabić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво