Pokrenut projekat borbe protiv organizovanog kriminala

Projekat EU "Borba protiv organizovanog kriminala, trgovina ljudima, ilegalna trgovina narkoticima, oružjem i finansijske istrage", koji predviđa jačanje kapaciteta Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije i Republičkog javnog tužilaštva kroz saradnju sa ekspertima iz Nemačke, Francuske i Slovenije, pokrenut je u Beogradu.

Obraćajući se učesnicima skupa u Palati Srbija, vršilac dužnosti direktora policije Vladimir Rebić istakao je da je cilj projekta da se nadležnim srpskim institucijama prenese najbolja praksa evropskih zemalja u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Organizovani kriminal predstavlja jednu od najvećih bezbednosnih opstrukcija u funkcionisanju privrede svake zemlje. To je globalni fenomen za koga nacionalne granice ne predstavljaju problem i zato će ovaj projekat, kroz saradnju sa ekspertima iz članica EU, unaprediti naše kapacitete za sprovođenje istraga i suzbijanje organizovanog kriminala", naveo je Rebić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman ocenio je da je reforma pravne države "suština srpskog procesa tranzicije".

"Srbija je usvajanjem odgovarajućih akcionih planova zadala sebi ozbiljan zadatak. Nemački eksperti će sarađivati sa stručnjacima iz Srbije u istragama i borbi protiv organizovanog kriminala i to neće biti samo finansijska podrška već i razmena ekspertskih znanja i praktična saradnja", rekao je Ditman.

Prema rečima ambasadorke Francuske u Srbiji Kristin Moro, teme vezane za pravnu državu iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24 imaju prioritetan značaj za EU.

"Organizovani kriminal predstavlja veliki hendikep za razvoj svake zemlje, jer novac stečen tim putem pravi veliku štetu lokalnim inicijativama, ali i stranim investitorima. Izazovi sa kojima se suočavamo su transnacionalnog karaktera i zahtevaju zajedničko delovanje", napomenula je Moro, ukazujući na vezu organizovanog kriminala i terorizma u terorističkim napadima u Francuskoj.

Šef operacija Delegacije EU u Srbiji Nikolas Bizel smatra da je za uspeh istraga o organizovanom kriminalu neophodno jačanje kooperacije i koordinacije nadležnih agencija na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou.

"Projekat će kroz razmenu znanja i informacija podržati srpsku policiju i tužilaštvo u proaktivnom pristupu istragama na polju organizovanog kriminala", dodao je Bizel.

Projekat "Borba protiv organizovanog kriminala-trgovina ljudima, ilegalna trgovina narkoticima, oružjem i finansijske istrage" finansirala je EU sa 1,5 miliona evra, a u njegovoj realizaciji u narednih 18 meseci učestvovaće stručnjaci ministarstava unutrašnjih poslova Nemačke, Francuske i Slovenije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво