U 2016. godini zaposleno 5.320 osoba sa invaliditetom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je ove godine preko Nacionalne službe za zapošljavanje zaposleno 5.320 osoba sa invaliditetom.

Aleksandar Vulin je u Starom dvoru gde je, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom izveden inkluzivni mjuzikl "Čarobno putovanje", istakao da je ove godine zaposleno više nego 2015. godine, koja se smatra jednom od najuspešnijih godina kada je u pitanju zapošljavanje takvih osoba.

Ministar je istakao da se njegovo ministarstvo trudi da na svaki način pomogne položaj osoba sa invaliditetom, unapredi ga i obezbedi mogućnost za njihovo zapošljavanje.

Za sledeću godinu, Ministarstvo rada je predvidelo da se sredstva podignu sa 355 na 400 miliona dinara.

"Na konkursima, kojima smo podržali sva udruženja osoba sa invaliditetom u protekle tri godine, otkako je ovo ministarstvo, uložili smo više od 916 miliona dinara", naglasio je Vulin.

Član gradskog veća Dragomir Petronijević je istakao da Grad Beograd puno radi na tome da se poboljša položaj osoba sa invaliditetom u glavnom gradu.

"Juče smo započeli projekat u okviru koga će 56 osoba sa invaliditetom dobiti obuku iz IT sektora, jer na taj način želimo da im pomognemo da lakše nađu posao", naglasio je Petronijević.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je navela da je ove godine obnovljeno šest dnevnih boravaka za decu sa smetnjama u razvoju.

"U njima trenutno boravi oko 550 korisnika. Trenutno ima 310 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, a prvi put Grad finansira i 50 personalnih asistenata", ukazala je Stanisavljevićeva.

Mjuzikl "Čarobno putovanje" izveli su mladi umetnici sa autizmom, među kojima je i jedna devojka oštećenog sluha. Oni su, inače, dobitnici godišnje nagrade Grada Beograda za 2014. godinu u oblasti umetnost i stvaralaštvo mladih.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović je podsetila da se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava od 1992. godine kada su Ujedinjene nacije donele rezoluciju da 3. decembar bude posvećen obeležavanju prava osoba sa invaliditetom u čitavom svetu.

"Želimo budućnost u kojoj će sve osobe sa invaliditetom, a naročito deca, imati jednake šanse za rast i razvoj, odnosno za uživanje svih onih ljudskih prava koja su nam data rođenjem", istakla je Jovanović.

Događaj je organizovala Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom u saradnji sa Skupštinom Grada Beograda i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи