Paunović: Gradimo pravedniji svet za osobe sa invaliditetom

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović je, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, izjavila da su žene sa invaliditetom, kojih ima više od 400.000 u Srbiji u povećanom riziku od višestruke diskriminacije.

"Nižeg su stepena obrazovanja od žena bez invaliditeta ili muškaraca sa invaliditetom, manje se vrednuje njihov rad i imaju manje plaćene profesionalne pozicije", navela je Paunovićeva u saopštenju.

Prema njenim rečima, te žene su češće žrtve nasilja u porodici, dok se u praksi dešavalo da se starateljstvo nad decom, čak i u ovim slučajevima pre dodeli muškarcu koji je vršio nasilje.
Ona je kazala da će ta praksa u Srbiji biti promenjena i da će vlada nastaviti da radi na njihovom ekonomskom osnaživanju.

"Činjenica da neko ima invaliditet, ne sme biti dominantni razlog za oduzimanje poslovne sposobnosti. U 2015. godini strateška zaštita je primenjena na 12.493 osoba. Od tog broja, 93 posto korisnika je potpuno lišeno poslovne sposobnosti, dok je sedam odsto delimično lišeno poslovne sposobnosti", precizirala je Paunovićeva.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava podsetila je da je Srbija jedna od 166 država koje su ratifikovale Konvenciju UN o pravima osoba sa invaliditetom.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se danas, a u Srbiji je i dalje njihov najveći problem diskriminacija, nepristupačnost objekata, nezaposlenost, kao i nedovoljna podrška u zajednici.

Ne postoji precizna baza podataka koliko osoba sa invaliditetom (OSI) ima u našoj zemlja. Procenjuje se da osam do deset odsto ukupnog stanovništva ima neku vrstu invaliditeta, odnosno 560.000 do 700.000 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво