LSV: Mnogo posla na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je da se mora još puno raditi na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u društvu i ocenila da činjenica da su invalidi rada "Zastave Inpro" iz Kragujevca 50 dana štrajkovali glađu jer nisu imali drugog načina da se bore za svoja prava, najpotresnije svedoči kakav je položaj osoba sa invaliditetom u Srbiji.

"Naravno da ima i dobrih primera, među kojima je i subotički DES, ali je isto tako činjenica da ima još puno toga da se radi i uradi, pre svega u oblasti zapošljavanja i da mnogi poslodavci i dalje izbegavaju zapošljavanje osoba sa invaliditetom", navodi se u saopštenju za javnost povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra.

Dodaje se da se tih građanki i građana država ne sme setiti samo 3. decembra, već da o njima treba još intenzivnije da brine i tokom ostala 364 dana u godini.

"U prilog tome govori i podatak da od 700.000 osoba sa invaliditetom u Srbiji, ni 15 odsto ima posao, da mnogi žive u siromaštvu i da svoje probleme ne mogu rešiti bez pune pomoći nadležnih državnih službi", naveo je Stručni savet za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje LSV-a.

Ta stranka je pozvala Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja da formira posebno, operativno radno telo s kol centrom, koje bi se na dnevnom nivou bavilo isključivo problemima osoba sa invaliditetom, izradom zakonskih akata i nadzora nad sprovođenjem postojećih zakona koji se na njih odnose. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво