U prvih šest meseci otkrivene 74 osobe zaražene HIV-om

Svetski dan borbe protiv side obeležava se sutra, a Srbija ga dočekuje sa 74 novootkrivene zaražene osobe HIV-om u prvih šest meseci ove godine.

U Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" rečeno je da će broj zaraženih biti mnogo veći do kraja godine, jer je tokom Evropske nedelje testiranja na HIV odziv na testiranje bio veliki.

Testiranje je organizovano u zavodima za javno zdravlje, studentskim domovima, fakultetima od 18. do 25. novembra, ukupno u 26 gradova, od Subotice do Vranja.

Cilj akcije je bio da se testira što više ljudi koji se "rizično ponašaju", jer su riziku od HIV infekcije izloženi svi koji su imali rizičan seksualni odnos.

Među novootkrivenim pacijentima zaraženih HIV-om tokom ove, ali i prethodne godine, najviše je onih koji su imali analni seksualni odnos bez kondoma, zatim injektirajućih korisnika droge, ali i osoba koje se tetoviraju i stavljaju pirsing u studijima gde se ne radi sterilnim priborom.

Prošle godine u Srbije je registrovano 178 osoba zaraženih HIV-om, što je najveći broj u poslednjih 25 godina.

Lekari kažu da to ne znači da je infekcija u drastičnom porastu, već su organizovane brojne akcije testiranja na HIV na koje se odazvalo dosta ljudi, a najviše novootkrivenih bilo je u kampanjama organizovanim u novembru i decembru.

U Batutu očekuju da će i ove godine najviše novootkivenih slučajeva biti u novembru i decembru kada se organizuju brojne akcije dobrovoljnog, anonimnog, besplatnog testiranja na HIV u susret 1. decembru kada se obeležava Svetski dan borbe protiv side.

Prvi zaraženi HIV-om u Srbiji je registrovan 1985. godine i od tada do danas u Srbiji je otkriveno 3.389 osoba inficiranih HIV-om, a od side je umrlo 1.194 osobe.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić nedavno je rekao da se svake godine HIV infekcija otkriva kod mladih ljudi, a najviše u starosnoj dobi od 20 do 49 godina.

Naglasio je da se zaraženi u Srbiji leče o trošku RFZO, da im je na raspolaganju 18 antiretrovirusnih lekova i četiri leka novije generacije za one pacijente koji su rezistentni, te da je za te namene tokom prošle godine samo za terapiju inficiranih izdvojeno 935.602.625 dinara.

Zaraženima jeste na raspolaganju najsavremenija terapija, ali problem predstavlja praćenje efekata terapije jer vrlo često nedostaju reagensi.

Diskriminacija je još uvek izražena, posebno u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite.

Svetski dan borbe protiv side obeležava se sutra u "Delta sitiju", gde će svi zainteresovani moći da se testiraju od 10 do 22 sata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије