EU: Za projekte inkluzije Roma 12 miliona evra

Evropska unija je od 2007. do 2013. godine iz IPA fondova sa 12 miliona evra finansirala različite projekte u Srbiji koji se odnose na inkluziju Roma, izjavio je šef sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Nikola Bizel.

U planu je, kaže Nikola Bizel, da EU od sledeće godine uloži još 20 miliona evra u različite projekte u ovoj oblasti, koji će biti sprovedeni u periodu od tri do četiri godine.

Prema njegovim rečima, EU je do sada izdvojila 12 miliona evra za različite projekte u Srbiji koji imaju veze sa socijalnom inkluzijom Roma i oblastima kao što su zdravstvo, zaposljavanje i socijalno stanovanja, od kojih su neki završeni, a neki su još u toku.

Projekat koji će uskoro da se završi je projekat mobilnih jedinica u lokalnim samoupravi, rekao je Bizel i naveo da je problem kod inkluzije Roma što obuhvata mnogo različitih oblasti i zato je potrebna koordinacija što je pokušano da se uradi kroz mobilne jedinice.

Na prezentaciji ''Podrška EU inkluziji Roma u Srbiji'' u EU info centru, na kojoj su predstavljeni korisnici projekata, Bizel je rekao da je u Evropi skoro 12 miliona Roma i da je to najveća manjinska grupa, a najviše diskriminisana i to ne samo u Srbiji, nego i u čitavoj Evropi.

"Zabrinjava što mnogi Romi odlaze u krevet gladni i tim pitanjem treba da se pozabimo", rekao je Bizel i naveo da je Evropska komisija zamolila države članice da osmisle nacionalne strategije za rešavanje problema diskriminacije Roma.

Prema zvaničnim rezultatima u Srbiji živi više od 100.000 Roma, a Bizel navodi da bi nezvanično taj broj mogao da bude tri puta veći.
Kako je rekao, inkluzija Roma je deo pregovaračkog poglavlja 23 koje se odnosi sa pravosuđe i osnovna prava.

Koordinator projekta iz Centra za edukaciju Roma i etničkih zajednica Ljuan Koka rekao je da je uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u škole ustavna i zakonska kategorija koju treba ispuniti

"Jedino je jezik taj koji čuva identitet Roma", kaže Koka, navodeći da je ugrožen identitet Roma zato što se ovom problemu nije davalo više značaja.
Na prezentaciji ''Podrška EU inkluziji Roma u Srbiji'' rečeno da će najmanje 40 nastavnika za romski jezik biti edukovano, a da će ceo projekat trajati i naredne godine.

Tamara Ašković, nastavnica romskog jezika iz Kruševca, predstavila je praktične aspekte uvođenja romskog jezika u škole.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво