Starost u plasteniku i limenoj garaži

U opštini Kosovska Kamenica živi oko 2.000 Srba. U samom gradu više stotina. Među njima je i Snežana Mladenović, koja igrom sudbine, staračke dane preživljava u plasteniku i limenoj garaži.

Ostala je bez supruga, pre rata. Deca su otišla tražeći posao, ali ne zarade ni za sebe. Jedan od sinova se posle rata razboleo i na lečenju je. Majka nema čime da pomogne ni njima, ni sebi. Godinama se premešta iz objekta u objekat. Trenutno – ima jedan izbor.

"Jedva sam se zadužila da uzmem garažu. Bila sam spavala u najlonu. Evo, sada već mesec i po dana živim u garaži, sredila sam je sama", priča Snežana.

Imala je stan. Priča da ga je na prevaru napustila. Iz opštine su joj plaćali kiriju u privatnom smeštaju. Zbog neredovnih isplata, morala je i taj objekat da napusti.

"Od prošle godine Kancelarija za zajednice nema subvencije. Budžet opštine je mnogo smanjen, tako da ni predsednik nije u mogućnosti da to isfinansira. Živimo u jednoj multietničkoj opštini, gde ja kao zamenik gradonačelnika nemam svoj budžet, da bi mogao da planiram i raspoređujem budžet kako bih bilo kome pomogao", ističe zamenik predsednika Opštine za zajednice Dragiša Savić.

Snežana je konkurisala i za stan, ali nije ispunjavala uslove. Kaže da je smrću supruga zbog tradicije na Kosovu, izgubila svako pravo na imovinu koja mu je pripadala. Jedino o čemu razmišlja je kako da prezimi.

"Kako mogu, tako ću i da živim tu. Ako mogu da preživim ovu zimu. Za leto dobro, ali za zimu...", kaže Snežana.

Sve je teško bez osnovnih uslova za svakodnevni život.

"Kada je toplo okupam se tu, u najlonu. Nemam gde. Sada sam našla korito, biće dobro", rekla je Snežana.

Pravoslavna crkva je na zahtev opštine posle izvesnog vremena pozitivno odgovorila da se na njenom imanju Snežani sagradi kuća.

Dok se neko ne javi za investiranje, Snežana je obezbedila nešto ogreva. Primanja su joj 12.000 mesečno. Jedan obrok dnevno dobija od Narodne kuhinje Eparhije raško-prizrenske.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара