U Srbiji više od 700.000 invalida

Invalidi u Srbiji se svakodnevno suočavaju sa različitim medicinskim i psihosocijalnim problemima, ukazuje psiholog iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu Ljiljana Božović.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku je jedinstvena u pružanju ovakve vrste pomoći pacijentima, rekla je Božovićeva.

"Tokom godine u ovoj bolnici medicinsku i psihosocijalnu podršku potraži nekoliko stotina pacijenata sa amputacijama donjih ili gornjih ekstremiteta koje su uzrokovane bolestima ili različitim vrstama fizičkih trauma", kazala je Božovićeva.

Povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom koji se obeležava 3. decembra, Božovićeva je istakla da je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije ta ustanova bila jedna od ključnih u zbrinjavanju pacijenata sa amputacijama, kao i izradi posebnih proteza i ortopedskih pomagala.

"Pacijenti sa različitim vrstama amputacija koji se nama obraćaju za pomoć zahtevaju posebnu stručnu i psihološku pomoć. Teško se privikavaju na novu situaciju, strahuju od toga kako će biti prihvaćeni u društvu. Uvek im je na raspolaganju kompletan tim stručnjaka koji im omogućavaju da se lakše socijalizuju i prihvate svakodnevne obaveze", rekla je Božovićeva.

Pacijenti se, kako je navela, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku osposobljavaju za ponovno optimalno funkcionisanje, kroz pripremu za proces stavljana proteze, samu izradu i aplikovanje proteze, kao i obuku za korišćenje pomagala - školu hoda, kada su u pitanju donji i radno-okupacionu terapiju, kada su u pitanju gornji ekstremiteti.

"Kroz aktuelni program istraživanja u saradnji sa renomiranim institucijama u Evropi i aplikovanja 'bioničkih' proteza za gornje i donje ekstremitete, otvara se mogućnost da pacijent dobije povratne informacije sa proteze što bi doprinelo olakšanom privikavanju i korišćenju uz smanjeni procenat odbacivanja pomagala", kazala je Božovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво