Veći odziv na vakcinaciju nego prethodnih sezona

U Srbiji je vakcinu protiv sezonskog gripa primilo nešto više od 170.000 ljudi, a na teritoriji većine okruga se beleži bolji odziv na vakcinaciju nego prethodnih sezona. Doktorka Goranka Lončarević je za RTS rekla da vakcine ima dovoljno, i da je moguće izvršiti preraspodelu tamo gde je veća zainteresovanost.

Sezona je gripa, a jedna od najboljih preventivnih mera je vakcinacija, koja je počela pre više od mesec dana u svim domovima zdravlja u Srbiji. Na teritoriji većine okruga, odziv na vakcinaciju protiv gripa je mnogo bolji nego prethodnih godina.

Doktorka Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" rekla je za RTS da je najveći odziv za vakcinaciju zabeležen na teritoriji opština koje pokrivaju zavodi za javno zdravlje Kraljevo i Pančevo, a najmanji na teritoriji koju pokriva Zavod u Subotici.

Prema njenim rečima, Beograd beleži obim vakcinacije od 56 odsto.

Upitana da li ima dovoljno vakcina, s obzirom na veći broj zainteresovanih za imunizaciju, Lončarevićeva je rekla da vakcine ima dovoljno, i da je moguće izvršiti preraspodelu tamo gde je veća zainteresovanost.

"Sada beležimo pozitivan stav za imunizaciju, koje bio u padu nakon pandemije 2009. godine", rekla je Lončarevićeva za RTS.

Ona je ukazala na to da se trenutno beleži niska aktivnost virusa gripa, ali da se slučajevi obolevanja očekuju pred novogodišnje i božićne praznike.

"Nije kasno ni sada, u narednim danima sprovesti imunizaciju", istakla je doktorka Lončarević.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво