Srbija napreduje na listi najboljih kongresnih odredišta

Srbija ima potencijala da postane vodeća kongresna zemlja u ovom delu Evrope. Iskustvo Srbije stečeno osamdesetih godina i moderni hotelski kapaciteti, u saradnji sa susednim zemljama, smatraju stručnjaci, donelo bi rezultate na međunarodnom kongresnom tržištu. Najveći deo turističkih prihoda u svetu dolazi baš iz te ponude, samo u poslednjoj deceniji ukupna potrošnja na poslovnim putovanjima porasla je za 70 odsto.

Poslovni ljudi najčešće se zadržavaju tri dana u zemlji domaćina, odsedaju u hotelima visoke kategorije i za to vreme potroše nekoliko hiljada evra. Srbija sve više napreduje na listi najboljih kongresnih odredišta, ali bi za dalji razvoj trebalo da unapredi infrastrukturu.

"Iskreno se nadamo da će Centar "Sava", konačno dobiti novo odelo i da ćemo moći da dođemo u situaciju da se takmičimo sa velikim destinacijama kao što su Pariz, London i Budimpešta", navodi Aleksandar Vasiljević, direktor Hotela "Falkenštajner".

Igor Kovačević, direktor Kongresnog biroa Srbije ističe da organizovanje međunarodnih događaja u destinaciji sa sobom nosi dva veoma bitna efekta.

"Prvi je finansijski efekat za samu destinaciju. Događaj od hiljadu delegata donosi negde oko milion evra prihoda. Drugi aspekt je možda bitniji, jer kada vi organizujete međunarodni kongres u vašoj destinaciji, te godine je vaša destinacija broj jedan u svetu", objašnjava Kovačević.

Ove godine Srbija je bila domaćin 64 međunarodna kongresa, od toga su 52 održana u Beogradu.

"Portal kongresni turizam već deset godina zalaže se za objedinjenje kongresne ponude i za regionalnu saradnju između učesnika u kongresnom turizmu. Imamo preko 230 članova, podstičemo saradnju, i trudimo se da događaji ostanu u regionu", navodi Miona Milić, koosnivač regionalnog portala kongresni turizam.

Osim Beograda, uslove za razvoj kongresnog turizma imaju Novi Sad, Subotica, Zlatibor, Kopaonik i Vrnjačka banja. Zahvaljujući kongresima, hotelski kapaciteti su popunjeni i van turističke sezone. Slično je i u regionu.

"Taj jedan evro zarađen kroz kongresni turizam je možda vredniji od tri evra usred leta", ističe Žarko Radulović, suvlasnik kompanije "Montenegtostars".

Zlatan Muftić, direktor Kongresnog ureda Zagreba navodi da više od 60 odsto ukupnog prometa ode na poslovni segment i na kongrese.

Kao dobar primer, poznavaoci kongresne industrije često navode Mađarsku koja je Budimpeštu, za deceniju i po, dovela na vrh evropske liste po broju održanih kongresa, sajmova i drugih velikih manifestacija.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво