Ne očekuje se veći priliv izbeglica

Znamo kako da zaštitimo sebe, granicu i naše građane u migrantskoj krizi, poručuje državni sekretar u Ministarstvu rada Nenad Ivanišević. U razgovoru za RTS je istakao da je Srbija spremna za zimu i da ne očekuje veći priliv migranata.

U Srbiju narednih dana stiže zimsko vreme sa noćnim temperaturama ispod nule. U prihvatnim centrima Komesarijata za izbeglice trenutno se nalazi oko 5.000 migranata, a u toku su pripreme za smeštaj još 1.000 izbeglica.

U prihvatnom centru u Subotici od početka krize ima tople vode i prostorije su zagrejane. Postavljena su četiri nova kontejnera za porodice sa malom decom i sanitarni kontejner za posebno zbrinjavanje. Od tri obroka, jedan je kuvani, zahvaljujući Fondaciji Divac i USAID-u.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Nenad Ivanišević ističe da su nevladine organizacije partneri Vlade u migrantskoj krizi. "Naš poziv organizacijama je bio molba da nam se prdruže jer imamo kapacitete i razvijen sistem", rekao je Ivanišević.

Dodaje da pružanje pomoći van centara nije adekvatno, ali se i nikome ne brani da radi.

Pretnje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će otvoriti granice Srbija je primila vrlo ozbiljno, kaže Ivanišević.

"Znamo kako da zaštitimo sebe, granicu i naše građane. Postoji plan, on se delimično odvija i kroz saradnju policije i Vojske Srbije", rekao je državni sekretar.

Svaka zima je, kaže, prilika da se smanji priliv migranata, tako da ne očekuje porast njihovog broja.

Ivanišević je rekao i da se deo pomoći EU već realizuje, preko Danskog saveta za izbeglice i da se proširuju kapaciteti u Pirotu, Vranju, Beloj Palanci, Somboru, a da se uskoro očekuje i direktna budžetska pomoć.

"Očekujemo potpisivanje dela koji se odnosi na direktnu budžetsku pomoć Delegacije EU u narednih desetak dana, tako da zimu dočekujemo apsolutno spremni, sa dovoljnim kapacitetima i svim što je neophodno da bismo krizu kao i do sada držali pod kontrolom", rekao je Ivanišević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се