U Srbiji 2015. registrovano više od 900 novoobolelih od tuberkuloze

U svetu je od tuberkuloze, koja je jedna od deset vodećih uzroka smrti, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u 2015. obolelo oko 10,4 miliona ljudi, od kojih je oko 10 odsto dece, rečeno je na simpozijumu "Tuberkuloza - apdejt 2016".

Direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije (KCS) Violeta Mihajilović Vučinić rekla je otvarajući taj skup, na kojem prisustvuje, kako je navela, više od 250 stručnjaka za tuberkulozu, da je procenat smrtnosti obolelih od te bolesti i dalje visok i da taj podatak nikako ne sme da se zanemari.

"Vizije Svetske zdravstvene organizacije, takozvani milenijumski ciljevi su, da se postigne nula smrtnosti, i ako može vrlo niska stopa razboljevanja, odnosno da 90 odsto ljudi na ovoj planeti nikada ne bude bolesno od tuberkuloze. To su njihovi ciljevi i Srbija se uklapa u to", rekla je Mihajlović Vučinić.

Prema njenim rečima, u Srbiji je prošle godine registrovano 962 novoobolela od tuberkuloze, najviše među populacijom od 41 do 50 godina, kao i preko 60 godina, dok je mali broj obolelih registrovan kod dece uzrasta do četiri godine.

Naglasila je i da je tuberkuloza mnogo više rasprostranjena među muškarcima, nego među ženama.

Ona je navela i da su Srbiji regioni sa visokom stopom oboljenja od tuberkuloze Kolubarski, Mačvanski i Raški, ali da i Beograd ima vrlo visoku stopu oboljenja, odnosno da na 100.000 stanovnika ima 14,5 obolelih.

"Pre 12 godina, broj obolelih od tuberkuloze je u Srbiji bio trostruko veći, odnosno na 100.000 stanovnika bilo je njih 37, sad se situacija popravlja", kazala je ona naglasivši da je procenat izlečenja od tuberkuloze u Srbiji u 2015. bio 78 odsto i da samo šest osoba ima multirezistentnu tuberkulozu koja se ne može lečiti.

Mihalović Vučinić je potsetila i da od prošle godine, Srbija bez pomoći globalnog fonda uspeva da tuberkulozu drži pod kontrolom.

"Mi ne smemo da zaboravimo da jedna trećina svetske populacije ima latentnu tuberkulozu koja nije infektivna i koja se ne manifestuje kao bolest, ali nekada može da pređe u aktivnu bolest. Zato je važno posebnu pažnju posvetiti identifikaciji i detekciji tih osoba čime će se postići pravi cilj, a to je smanjenje oboljenja od te bolesti", kazala je Mihajhlović Vučinić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić rekao je da je smrtnost od tuberkuloze u svetu veoma visoka, naglasivši da je cilj deklaracije Svetske zdravstvene organizacije, čiji je i Srbija potpisnik, da se svake godine za četiri odsto smanjuje broj obolelih.

"Na žalost, uprkos i modernoj terapiji taj procenat nikako ne prelazi 1,5 odsto godišnje. Tako da do 2030. teško da ćemo doći do značajnog smanjenja broja obolelih", naglasio je Đukić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović izjavio je da će današnji sastanak posvećen lekarima primarne zdravstvene zaštite i specijalistima pulmologije dati najbolji doprinos punom učešću Srbije u program Svetske zdravstvene organizacije.

Prema njegovim rečima, ovaj skup je važan ne samo za Srbiju već i za ceo region, jer se problemom tuberkuloze koji mogu biti veoma ozbiljni moraju baviti svi zajednički.

"Ovo je jako zanimljiva tema posebno za Novi Pazar, jer je taj grad ozbiljno pogođen tom bolešću. Prošle godine je otkriveno 15 novih slučaja u jednoj generaciji školaraca, ali je zahvaljujući dobroj saradnji svih to sanirano", rekao je on.

Mahmutović je najavio da će Ministarstvo zdravlja u narednom period posebnu pažnju posvetiti sektoru javnog zdravlja i da će se mnogo vise raditi na prevenciji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво