Izbor 200 savetnika za nadzor obrazovnih ustanova

Provera rada nastavnika već godinama je zbog malog broja savetnika problem i predmet polemike. U narednoj godini - to će biti konačno ispravljeno. Naime, Ministarstvo prosvete objavilo je konkurs za izbor 200 savetnika, koji će biti angažovani kao podrška u stručno-pedagoškom nadzoru i spoljašnjem vrednovanju rada obrazovnih ustanova.

Pravo učešća na Konkursu imaju nastavnici, vaspitači i stručni saradnici. Konkurs je poruka ministra prosvete da nastavnike vidi kao partnere na putu ka kvalitetnijem obrazovanju, naglašava Jasmina Đelić, načelnik odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava.

"Mi u ovom trenutku imamo 120 prosvetnih savetnika u 17 školskih uprava. Međutim, njihov delokrug posla koji rade i broj ustanova koje postoje u Srbiji zahteva dodatni angažman i spoljne saradnike. Naša je namera da izaberemo najbolje nastavnike koji će pomoći prosvetnim savetnicima u vršenju stručno-pedagoškog nadzora i spoljašnjem vrednovanju škola", kaže Đelićeva.

Đelićeva očekuje da u ovom zajedničkom poslu uče tri strane: škole, spoljni saradnici, a i prosvetni saradnici.

"Imaćemo u toku sledeće godine oko 800 određenih stručnih poslova koji će pomoći školama da budu bolje. Najviše podrške našim nastavnicima potrebno je u suštinskim školskim poslovima: a to je nastava i učenje, najviše u individualizaciji nastavnog pristupa i u praćenju napredovanja učenika i u ocenjivanju", kaže Jasmina Đelić.

Zbog toga su, kako dodaje, upravo praktičari važni da svoje primere dobre prakse i dobra iskustva podele sa ostalim kolegama i da kažu kako određeni postupci, metode, tehnike mogu pomoći da nastava bude kvalitetnija i da se odgovori na obrazovne potrebe svakog deteta.

Što se tiče ocenjivanja nastavnika, Đelićeva smatra da bi bilo dobro da škole procene svojih učenika dožive veoma ozbiljno i da u odnosu na ono što učenici kažu da nije dobro u radu njihovih nastavnika naprave akcione planove da to poprave.

"Ukoliko nastavnici dobiju istu povratnu informaciju i od prosvetnih savetnika, utoliko treba da im je jasnija poruka da nešto treba da promene u svom radu. Mi smatramo da svakom treba dati drugu šansu da se popravi i u našem sistemu imamo brojne mehanizme da pomognemo jedni drugima i kroz horizontalno učenje nastavnika, a evo i kroz ovaj javni poziv za spoljne saradnike", kaže Đelićeva.

Za vreme zimskog raspusta biće održana obuka za direktore čije su škole dobile loše ocene u eksternom ocenjivanju.

"Ove škole koje su dobile jedinicu ili dvojku u procesu spoljašnjeg vrednovanja nisu ostvarile dovoljan broj standarda kvaliteta u sedam oblasti kvaliteta.

Tu obuku ne treba shvatiti kao kaznu, već kao podršku, naglašava Đelićeva.

"Mi ocenjujemo da će ona obuhvatiti oko 200, 300 direktora osnovnih škola", kaže Đelićeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара