Oživljavaju staroplaninska sela

Visočki Odorovci je selo u dimitrovgradskoj opštini i poput ostalih staroplaninskih sela, gotovo je opustelo. Ipak, u poslednje vreme obnavljaju se pojedina domaćinstva - u nadi da će oni koji vole lov, ribolov ili planinarenje posetiti ovaj kraj na 800 metara nadmorske visine. Potencijala ima, ali još ne i turista.

Kuću svojih predaka u staroplaninskom selu Visočki Odorovci Stanika i Novica Igov, odlučili su da nakon odlaska u penziju urede i ponude turistima za odmor. Dobili su bespovratni kredit od opštine Dimitrovgrad, ali su uložili i dodatna sredstva.

"Kredit su nam dali 84 hiljade, a mi smo negde oko 300 hiljada uložili. Ali smo gledali da ostane to u etno stilu, da bude seoski, starinski," kaže Stanika Igov.

Osim domaće zdrave hrane i tradicionalne gostoljubivosti, od domaćina se ovde mogu čuti i naučiti i stare, zaboravljene pesme ovog kraja.

Igovi kažu da je osim para bila potrebna i hrabrost da se upuste u priču o turizmu, s obzirom na to da je selo u zimskim mesecima skoro pusto. Od nekadašnjih 300 domaćinstava, meštana ima samo u desetak kuća.

Među njima penzionerske dane provodi i bračni par Spasenov koji su prestonički život zamenili prirodom.

"Vazduh i voda, voda-leči sve. I zdrava hrana i jedemo šta imamo - šta proizvodimo to i jedemo," kaže Stanimirka Spasenov.

Pogranična opština Dimitrovgrad pruža podršku meštanima koji obnavljaju seoska domaćinstva.

"Fondom za razvoj turizma koji je ove godine bio negde oko dva miliona, pomaže da oni poboljšaju svoju infrastrukturu, da poboljšaju svoju ponudu. I naravno, i sama opština deluje na način da se poboljša i putna infrastruktura do samih sela," kaže direktor sportsko-turističkog centra Dimitrovgrad Vasil Andrejev.

Meštani Visočkih Odorovaca iako su tek krenuli da oživljavaju selo, nadaju se da će oni koji žele da pobegnu od gradskog života, mir i odmor pronaći upravo u njihovom kraju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво