Vulin: Dete koje svedoči nasilju će ponavljati takve postupke

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ocenio je da nasilje u porodici ostavlja posledice na decu koja takav način ponašanja prenose i kasnije u životu. Naveo je i statističke podatke po kojima je prošle godine zabeleženo 18.746 prijava za nasilje.

"Svako dete koje je svedok, čak i ako ga samo nije trpelo, činiće drugima ono što je činjeno njemu i jednog dana, kada bude u prilici da zasnuje porodicu, ponavljaće način ponašanja i tako se ulazi u strašan krug nasilja, koji ostavlja posledice generacijama unapred", rekao je Aleksandar Vulin.

Na godišnjoj konferenciji Lokalne mreže OCD i institucija Vranja za prevenciju, suzbijanje nasilja u porodici i pomoć žrtvama – "SOS Vranje – nulta tolerancija nasilju nad ženama" Vulin je istakao da je takvo ponašanje neprihvatljivo, a zakon će omogućiti da svako ko se tako ponaša bude kažnjen.

Vulin je rekao da će nasilnici biti kažnjeni brzo i bez mogućnosti da se od njih okrene glava, a posebno je podvukao da će biti kažnjeni i moralnom osudom srpskog društva.

Vulin naglašava da je jako retko da se nasilje prijavljuje posle prvog događaja i da žrtva po pravilu trpi, nadajući se da je to izolovani incident koji se više neće ponoviti, “da se ta sramota neće više dešavati, "izvinio se, rekao je da više neće, samo kad popije”".

Kaže i da vrlo često žrtve pokušavaju da nađu opravdanje za nasilnika u sebi, da su one nečim izazvale nasilničko ponašanje.

"“Naše je da ponavljamo, da govorimo, da niko ne treba da se pomiri sa nasiljem, ima kome da se obrati, da postoji država i društvo, spremni da se bore, da nešto učini i zaista promeni”, istakao je Vulin.

Smatra da nas nijedan zakon neće napraviti ljudima, a novi Zakon o nasilju u porodici “bar treba da nas upozori”, da deluje preventivno, da unapred kaže nasilniku da će se država obračunati sa njim, da niko ne može da okrene glavu od onoga što se dešava i da će čak državni službenik koji zanemari svoja zakonska ovlašćenja i okrene glavu- biti kažnjen.

Na konferenciji “SOS Vranje - nulta tolerancija nasilju nad ženama”, potpisivala se peticija da se 18. maj proglasi Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, u spomen i sećanje na sedam žena, ubijenih u porodičnom nasilju za samo 72 sata maja prošle godine.

Javne ličnosti odgovorne za svoje ponašanje u medijima

Govoreći o učesnicima javnog života u medijima koji se ponašaju nasilnički i pribegavaju nasilju, Aleksandar Vulin je rekao da mogu da očekuju da će Centar za socijalni rad zakucati na njihova vrata i tražiti razjašnjenje.

Centar za socijalni rad Beograd već je saslušao tri poznata medijska para, o kojima se nešto govorilo, a nekada i direktno pred kamerama pokazalo nasilje u porodici, naveo je Aleksandar Vulin.

"Svi do jednog su nasilje negirali, kao da ga nikada nije bilo"”, rekao je Vulin na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ministar je zamolio i medije da ili ne prenose “rijalitije gde ljudi tuku jedni druge”, ili da ih prenesu baš takve kakvi jesu, jer moraju biti svesni da je takvo ponašanje nedopustivo.

"“Sve javne ličnosti imaju odgovornost za svoje ponašanje, a i mediji, koje naravno, niti želim i ne mogu da uređujem, ali mogu da ih molim, moraju da pokažu koje je to ponašanje koje je prihvatljivo i dozvoljeno, a koje je to ponašanje koje treba pokazati baš takvim kakvim jeste – sramotno i nedopustivo"”, rekao je Vulin.

Obraćajući se poznatim parovima, kao i svim učesnicima javnog života, naglasio je da svako ko se u medijima bude ponašao nasilnički, svako ko u medijima bude pribegavao nasilju, u domenu njegovog ministarstva, “bar će biti saslušan i može očekivati da će Centar za socijalni rad zakucati na njegova vrata i tražiti izjašnjenje”.

Ministar kaže i da nema razlike između toga da li je neko poznat ili ne, a da je čak veća odgovornost ako je poznat.

"“Molim medije da takvo ponašanje prikažu takvim kavo jeste, da ne uživaju u njemu, da ga ne prenose, ili bar da ga prikažu u najgorem mogućem svetlu, a Centar za socijalni rad u domenu svoje odgovornosti tražiće izjašnjenje svakog od takvih"”, zaključio je Vulin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи