Mihajlovićeva: Da ne brojimo žrtve već nasilnike

Potpresednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama da Srbija ne treba samo da prebrojava žrtve već i nasilnike i koliko ih je kažnjeno.

Ne možemo samo jedan dan da se borimo protiv nasilja nad ženama, bilo da je u pitanju porodično ili partnersko nasilje, važno je da se donose zakoni i još važnije da se zakoni zaista sprovode u praksi. Kao i da učinimo da sve naše institucije imaju još bolju koordinaciju, rekla je Mihajlovićeva Tanjugu.

Kako kaže, brojke su strašne, pošto je više od 300 žena ubijeno u prethodnih 10 godina.

Ali, treba da počnemo i da brojimo nasilnike, da li se oni nalaze u zatvorima ili ne i da vidimo kako izgleda život kada imamo nasilje nad ženama. Moj apel svima je - prijavite nasilje, istakla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade ističe da ne misli samo na žene koje trpe nasilje, pošto se one najteže opredeljuju da prijave nasilje, već da misli na prijatelje, prijateljice, majke, roditelje i sve druge.

"Prijavite nasilje koje vidite ili čujete, jer ćete tako pomoći da ne dođe do smrtnog ishoda", poručila je Mihajlovićeva.

Naglasila da je nasilje nad ženama društveni problem koji postoji svuda i da zato moramo više da uradimo na suzbijanju nasilja u porodici, nad ženama, decom dodajući da su to traume koje deca trpe ceo svoj život.

Na predlog Koordinacinog tela za rodnu ravnopravnost tokom kampanje 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama narandžastim osvetljenjem biće obojene zgrada vlade, parlamenta, Skupštine grada, mosta na Adi, Palate Albanija….

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара