Strani turoperateri u Ovčarsko-kablarskoj klisuri

Ovčarsko-kablarsku klisuru svake godine poseti više od 100.000 ljudi, uglavnom turista koji obilaze manastire "male Svete gore". Holandskim i belgijskim turoperaterima, koji su u studijskoj poseti našoj zemlji, Turistička organizacija Srbije predstavila je i taj predeo u okolini Čačka.

Prošle godine u Srbiji je boravilo oko 20.000 turista iz Holandije i Belgije. Čačak i okolinu oni najčešće posećuju tokom leta, u vreme festivala trube, a organizatori turističkih putovanja žele da svoje ponude obogate novim odredištima.

Denis von der Avort kaže da Holanđani kada posete neku zemlju, uglavnom, vole da putuju od mesta do mesta i smatra da će ovaj kraj biti veoma lep deo ture kroz Srbiju.

Klisura duga 16 kilometara, usečena između planinskih masiva Ovčara i Kablara, prepoznatljiva je po jedinstvenim meandrima Zapadne Morave, a kao predeo izuzetnih odlika, prirodne lepote i atraktivnosti pod zaštitom je države.

Ovčarsko-kablarska klisura je i značajna kulturno-istorijska celina sa srednjovekovnim manastirima i crkvama. Zbog manastira Vavedenja, Vaznesenja, Preobraženja, Svete Trojice, Sretenja, Blagoveštenja, Ilinja, Jovanja, Nikolja, Uspenija i crkve-pećine Kađenice, ova oblast je u narodu poznata kao Mala srpska Sveta gora.

Holanđani oduševljeni prirodom

Peter Stilting je organizator putovanja u Holandiji, i ovo je njegov prvi boravak u našoj zemlji. Kaže da je cela grupa bila oduševljena kada je stigla u čačanski kraj. „Pogled na brda, planine, reke je spektakularan, i upravo smo takav doživljaj prirode i očekivali."

Ovčar Banja i klisura predstavljaju jedinstven spoj prirode, kulturno-istorijskog nasleđa i mogućnosti aktivnog odmora. Gosti mogu da posećuju manastire, ribare, planinare. U turističkoj ponudi su i mnogi kulturni sadržaji.

"Ovaj kraj treba doživeti na pravi način, i to je ono što najvažnije'', naglašava je Gordana Majstorović iz Turističke organizacije Čačka. Ona je istakla značaj stalnih kontakata sa agencijama koje nam mogu dovesti turiste.

U Ovčar Banji, u kojoj se ostvari oko 15.000 noćenja godišnje, očekuju da će posle studijske posete turoperatera iz Holandije i Belgije, u okolini Čačka biti više gostiju iz tih zemalja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи