Sve više stranih turista u Srbiji, kako ih primamiti

Od oko 900 turističkih agencija u zemlji, samo 550 ima licencu organizatora putovanja. Međutim, oni uglavnom vode domaće turiste u inostranstvo, a tek nekoliko njih dovodi ovde strane turiste. Zbog toga je, ove godine, sa 120 miliona dinara, resorno ministarstvo stimulisalo agencije kako bi što više stranih turista dolazilo u Srbiju. U 2017. će se, kako se najavljuje, raditi na tome da dobiju turoperatore koji će se isključivo baviti Srbijom kao turističkom destinacijom.

Francuski turisti su preko agencije doputovali u Srbiju. Obilazili su manastire – od onih na Fruškoj gori pa do Novog Pazara, Studenice. Priznaju da je sumnjičavost većine, po dolasku, otklonjena na kraju posete.

"Oduševili smo se tokom obilaska manastira Crna reka, kada je celu grupu meštanka pozvala u svoju kuću i ponudila srpske specijalitete i domaću rakiju", priča jedan od turista Pilon Dominike.

Razgledali su i prestonicu, a želja im je bila da vide i srpsku pijacu.

"Volimo da vidimo i pijacu, jer je to mesto sa kojim jedna zemlja najpre može da ide u svet – a to su poljoprivredni proizvodi", ističe Mari Katrin.

Mason Filip ističe da su prodavci jako ljubazni. "Oni vas mame da kupite, a vaše povrće i voće ima karakteristične lepe boje", kaže Mason.

Iako je ovaj vid turizma rudnik blaga, zahteva velika ulaganja. Zbog toga tek nekoliko agencija, koje moraju da imaju devizni račun, dovodi strane goste.

"U najavi imamo upite za sve ono što se ne tiče istorije i kulture nego jezera, banje, planine", objašnjava Slađana Novaković, saradnik francuske turističke agencije "Turkom".

Po broju stranih turista, Francuska je prva u svetu: prošle godine posetilo ju je oko 85 miliona ljudi. Tradicionalno prijateljstvo naše dve zemlje dobar su osnov još bolje turističke saradnje i dolaska probirljivih francuskih turista u Srbiju.

"Turizam je veoma važan faktor naše ekonomije s obzirom na to da sa 7,5 odsto učestvuje u BDP-u, kao i zbog toga što gotovo dva miliona ljudi radi u turizmu. Oko 28.000 francuskih turista godišnje posećuje Srbiju, njihov broj je iz godine u godinu sve veći", ističe ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro.

Pre deset meseci država je donela Uredbu o podsticanju receptivnog turizma. Tako turističke agencije koje dovedu 15 stranih turista koji ostanu tri noći kod nas – dobijaju do 15 evra po gostu.

"U narednom periodu treba raditi na jačanju naših domaćih turoperatera, da ih zainteresujemo da se može dobar profit ostvariti ne samo od odvođenja naših gostiju u inostranstvo nego upravo i obrnutom dovođenju stranaca u Srbiju", ukazuje Renata Pindžo iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Sve evropske zemlje daju subvencije za dovođenje stranih gostiju. Makedonija, na primer, izdvaja 65 evra po turisti. Turska i egipatska vlada plaćaju prazno mesto u čarter-letovima za boravak od najmanje sedam dana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи