Jedno stablo za jednog ratnika Velikog rata

U Centru za šumsko seme u Požegi, najsavremenijom opremom koja se koristi u svetu, iz semena se proizvode sadnice. Njima se ovih dana pošumljavaju goleti u ariljskom kraju, u okviru akcije "Jedno stablo za jednog ratnika", kojom je predviđeno da se zasadi 1.300.000 stabala u Srbiji.

Čitava brda šišarki ubranih ove jeseni u tarskim i zlatiborskim šumama stižu u požeški centar da bi iz njega izašlo malo drveće za neke nove stoletne četinarske šume.

"Iz svake šišarice posebnom metodom uz primenu najsavremenije tehnologije dobijamo seme.To seme ćemo posejati u odgovarajuće leje iz njih dobiti male biljčice koje se razvijaju i to postaje biljka koja je stara dve odnosno tri godine", kaže samostalni referent za negu i zaštitu šuma iz Užica Dušan Jevđović.

Sadnice iz Požege postaće nove šume i na mestu gde su sada ariljske goleti i vrzine.

Kao deo akcije "Jedno drvo za jednog ratnika" koju zajednički sprovode "Srbijašume", Ministarstvo pravde i Šumarski fakultet simbolično su sećanje na žrtve Srbije u Velikom ratu.

Na desetinama lokacija u zemlji sadi ih više od 400 lica lišenih slobode. Neki od njih su čitavo leto u Požegi pripremali sadnice a sada su se latili alata da zasade hektar nove šume.

"U početku je bilo malo skepse, međutim, kako se projekat razvijao i širio sada je odlično, nemamo nikakvih primedbi i možemo samo da pohvalimo saradnju svih koji učestvuju u lancu", kaže rukovodilac projekta "Jedno drvo za jednog ratnika" Zvonimir Baković.

Projekat će simbolično trajati četiri godine, kao i Veliki rat i završiti na Ceru gde je i počeo. A što se drveća iz požeškog centra tiče, od šišarke i semenke do formiranja malih šuma proći će dve decenije, a onih pravih četinarskih s razglednica - bar vek.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво