Čanak: Sindikati neće opstati ako ne ojačaju članstvo i stručnost

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak rekao je da sindikati neće moći da opstanu ako ne povećaju članstvo i ne uključe stručnjake u svoj rad.

"Sindikati će morati da uzmu ozbiljnu ulogu u reedukaciji svojih članova, odnosno da im omogući da se snađu na vrlo turbulentnom tržištu rada i to što pre, da ne budu po nekoliko godina na tržištu rada, da imaju takvo znanje i takve veštine da mogu za kratko vreme da menjaju poslove", rekao je Čanak. 

Na međunarodnoj konferenciji o budućnosti sindikalnog pokreta u narednih 25 godina, istakao je da su radnici usitnjavanjem poslova postali sve nedostupniji za sindikat.

"Zaposleni su do te mere obespravljeni da poslodavac može reći radniku u restoranu da ide kući jer tog dana nema dovoljno gostiju, a da će ga pozvati SMS-om kada im bude potreban," rekao je Čanak.

Dodao je da se radnici "iznajmljuju" po uslovima vlasnika kapitala i po principu "uzmi ili ostavi".

"Poslodavci masovno krše prava iz penzijskog i zdravstvenog osiguranja, pa se to više ne može ni nazvati osiguranjem", dodao je Čanak i naglasio da su zbog toga sindikatima potrebni stručnjaci koji bi našli način da povežu i zaštite prava zaposlenih.

Predsedavajući Regionalnog sindikalog saveta "Solidarnost" Srđa Keković istakao je da su vlade i poslodavci mnogo pričaju o socijalnom dijalogu, a da radnici nemaju sigurna ni radna mesta, a još manje neka prava.

"Od ukupnog broja zaključenih ugovora o radu ove godine u Crnoj Gori, čak 90 odsto je na određeno vreme, radnici u preduzećima u stečaju nemaju pravo na odmor i bolovanje, a postoje i agencije za privremeno ustupanje zaposlenih. Do tih radnika je teško doći da bi ih učlanili u sindikat", rekao je Keković.

Dodao je da se zbog takvih uslova rada sindikatima smanjuje članstvo i slabi pregovaračka moć, pa su "socijalni dijalog i dostojanstveni rad o kome pričaju i vlada i poslodavci prazne floskule".

Keković je istakao da ukoliko socijalni dijalog ne osnaži treba "prelomiti i preduzeti radikalnije mere sindikalne borbe za radnička prava".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво