Đurović: Situacija sa migrantima sve teža

U tuči dve veće grupe izbeglica u centru Beograda jedan Avganistanac je poginuo, a dvojica su povređena. Policija je uhapsila pet migranata osumnjičenih da su učestvovali u tuči. Radoš Đurović iz Centra za pružanje pomoći tražiocima azila za RTS kaže da je situacija sa migrantima sve teža i da se, nažalost, očekuje još problema.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Radoš Đurović je rekao da se tenzija među migrantima oseća jer su umorni, vraćaju se sa granice jer su loše tretirani, pa zatim ponovo pokušavaju da pređu granicu.

"Neki migranti ne žele da idu u centre da ne bi bili zatvoreni tamo, da ne budu udaljeni ilegalno iz Srbije. Drugi nailaze na prihvat koji im je daleko od trenutnog mesta, moraju da putuju, mnogi se upućuju 100-200 kilometara nazad", dodaje Đurović.

Kaže da migranti, samim tim što su na ulici, nisu registrovani niti pregledani, opasnost za sebe ali i za građane Srbije.

"Problem je komplikovaniji od toga da policija reaguje. Srbija nema kapacitete da bi se izborila sa kontinentalnom migracijom, sila nije rešenje. Nama je u interesu da imamo te ljude u sistemu dok su ovde, da povećamo smeštaj, da imaju mesta gde da idu, krevet, banku, poštu", ističe Đurović.

Dodaje da je bilo reči o tome da će smeštaj biti u Zemunu.

"Celom društvu je u interesu da migranti imaju smeštaj, pošto kad nemaju – dešava se ovakva situacija kao danas", zaključio je Đurović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво