Preko Fonda 45 dece poslato na lečenje u inostranstvo

Prošle su dve godine od kada je formiran Budžetski fond za lečenje dece u inostranstvu. Zahvaljujući njemu, kada su iscrpljene sve mogućnosti za lečenje u Srbiji, 45 pacijenata je dobilo pomoć u inostranstvu. Ipak, deca se i dalje leče i zahvaljujući humanitarnim akcijama. Jedan od razloga je to što se o radu Fonda, čini se, ne govori dovoljno.

Nisu poznata njihova imena, godine, dijagnoza. Njihove priče nisu punile novinske stranice, a njihovi životi nisu zavisili od SMS poruka. Mnogi pacijenti, pomoć su dobili od Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu.

"Od kada je Fond formiran postoji očigledan trend da jedan dobar deo roditelja i dece, koji su tražili pomoć kroz apele jesu dobili na neki način svoju dijagnozu ili su otišli na lečenje u inostranstvo. Međutim, očigledno da postoji potreba da se taj Fond dodatno promoviše", navodi Davor Duboka iz Nacionalne organizacije Srbije za retke bolesti.

Prof. dr Zoran Radojičić, član Nadzornog odbora budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu, ističe da nijedan pacijent nije uskraćen za lečenje zato što nema novca.

"Svi pacijenti koji su zadovoljili kriterijume i proceduru koja nije tako komplikovana su otišli u inostranstvo. Važno je naglasiti da nijedan pacijent nije ostao u zemlji i nije uskraćen za lečenje, zato što nema novca", objašnjava  Radojičić.

Za dve godine na adresu Fonda stiglo je oko 130 zahteva za lečenje i dijagnostiku.

"45 pacijenata je otišlo na lečenje u inostranstvo i 84 uzorka krvi je poslato u inostranstvo zbog dijagnostike za pacijente kod kojih nije mogla da se postavi dijagnoza kod nas u zemlji. Takođe je važno naglasiti, da su četiri puta stručnjaci i organizacije ovoga Fonda, ili su bili plaćeni od Fonda, došli u našu zemlju i kod nas uradili operacije nad našim pacijentima", navodi Radojičić.

Ipak, udruženja pacijenata smatraju da o radu Fonda mora više da se govori.

"Osim ovoga što mi svi radimo, treba da se pronađe još neki modus da se preko ministarstva koje je osnovalo ovaj budžetski fond prošire informacije. Možda su potrebne dodatne edukacije ili da se šalje redovni dopis kojim bi se podsećali lekari u manjim sredinama da postoji ovakva opcija", objašnjava Duboka.

Prof. dr Zoran Radojičić ističe da ljudi treba da budu informisani o radu Fonda.

"Sigurno da treba pričati o radu Fonda, sigurno da treba informisati ljude kako Fond radi, koja je procedura. Ja smatram da lekari znaju, pogotovo što sva komplikovana deca koja treba da se leče u inostranstvu prolaze kroz konzilijume naših najboljih lekara na Institutu ili na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj", navodi član Nadzornog odbora budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu.

Mladi su najčešće upućivani u strane centre zbog neuroloških problema, bolesti lokomotornog sistema, hemato-onkoloških oboljenja i problema sa očima. U ovom trenutku na računu Fonda ima više od 103 miliona dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара