Cucić: Povećava se broj migranata koje EU neće da primi

Republički komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić kaže da u Srbiji problem predstavlja oko 1.500 ljudi koji ne žele da se registruju i budu smešteni u nekim od prihvatnih centara.

Vladimir Cucić je istakao da Srbija ima kapacitete, energente i dovoljno para za hranu do aprila, napominjući da ne očekuje veće probleme tokom zime.

Prema njegovim rečima, problem je oko 1.500 migranata koji uglavnom borave u Beogradu u parku kod Autobuske stanice ili u improvizovanim skloništima.

Oni nisu registrovani i uglavnom potiču iz zemalja i pripadaju kategorijama koje nijedna zemlja EU ne želi da primi, rekao je Cucić za Betu.

Njihov broj se povećava, ukazao je Cucić i dodao da je reč o uglavnom ekonomskim migrantima iz zemalja koje nisu zahvaćene ratnim sukobima.

Napomenuo je i da bi ta situacija mogla da bude rešena za svega nekoliko sati, ali da Srbija ne želi da primenjuje silu prema "toj muci i bedi".

Neregistrovane migrante Cucić je pozvao da se prijave i smeste se u neki od prihvatnih centara Komesarijata za izbeglice i migracije.

"Savetujem im da idu u neki od naših centara, to je jedini način da dođu na listu, ako i ne budu stavljeni na nju, bar će znati na čemu su", naveo je Cucić i dodao da će u Evropsku uniju najlakše ući porodice, dok je za samce otežana prohodnost.

Cucić je kritikovao pojedine organizacije koje, kako je ocenio, obmanjuju migrante, pa ih pogrešno i protiv njihovog interesa savetuju da je bolje da se ne prijave, pa čak rizikuju i odlazak u zatvor zbog ilegalnog boravka u zemlji.

Za one migrante koje Evropska unija definitivno ne bude htela komesar vidi dva moguća rešenja - ili da se u dogovoru sa EU postignu i sprovode sporazumi o readmisiji u zemlje porekla, ili da se vraćaju u susedne zemlje iz kojih su ušli na teritoriju Srbije.

Ipak, ovo drugo rešenje Cucić je opisao kao "igranku", pošto bi migranti, prema njegovoj proceni, ponovo pokušavali da se domognu željenih destinacija u EU.

Prema rečima komesara, oko 100 migranata podnelo je zahtev za azil u Srbiji i oni uglavnom sarađuju sa Komesarijatom i rade kao prevodioci.

"To su sve jako dobra deca iz dobrih porodica, ne bismo se postideli kada bi oni ostali ovde", ukazao je Cucić.

Kako je naveo u poslednjih nekoliko meseci nema drastičnih promena kada je reč o broju migranata koji borave u Srbiji, i ta cifra se kreće oko 6000 do 6.500.

Komesar je zadovoljan zbog toga što je Srbija uspela da izbegne makedonski ili grčki scenario i kao posledicu migrantske krize nije imala kampove poput onog u Igumeniju, poznatog sa fotografija i video-snimaka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи