Mladi piloti na krilima "orlova" i "super galebova"

Pripadnici 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, smešteni na aerodromima u Nišu i Kraljevu, ovih dana na jugu Srbije imaju redovnu letačku obuku. Otuda se, već nekoliko dana, posebno noću čuju avioni iznad Niša i drugih gradova južne Srbije, jer mladi piloti i njihovi iskusni instruktori poleću sa niškog vojnog aerdoroma. Sa njima je bila i ekipa RTS-a.

Nedaleko od Trupalskih šuma, nadomak Niša, gde je 1912. godine formirana prva Vazduhoplovna jedinica srpske vojske, nove, mlade generacije oficira, prolaze ovih dana borbenu obuku.

"Posao je jako odgovoran jer je bezbedbnost letenja veoma složena stvar. Sve evidentiramo što se tiče urađenih zadataka, sve se upisuje i beleži, sve se potpisuje i kontroliše od strane kontrolora", navodi tehničar za elektronsku opremu Stanoje Petrović.

Pilota Sašu Stojiljkovića iz Prokuplja, vest da je treći put postao otac, sačekala je na poslu.

"Kada sa zadovljstvom krenete na zadatak, već ste u plusu. To od vas očekuju i kolege, kada kvaliteteno izvrešnje zadatka obojite punim elanom i priđete na poseban način, uspeh je zagarantovan", poručuje major Saša Stojiljković.

Na visini od hiljadu do četiri i po hiljade metara, mladi piloti sa instruktorima u noćnoj obuci lete na "orlovima" i "super galebu". Posle petogodišnjeg školovanja, kažu da je letenje iznad naseljenog mesta noću novo iskustvo.

Iskusni u poslu ističu da su ljubav prema ratnom vazduhoplovstvu, znanje, sposobnost i veština, glavni pokretači svih generacija naših pilota.

"Mi nastojimo da što više mladih pilota osposobimo na nivo borbene osposobljenosti za avione koji se nalaze u naoružanju i da ih imamo spremne i sposobne za ono za šta se školuju i što im je posao, znači borbena upotreba kao pripadnika borbenog vazduhoplovstva", kaže pukovnik Zoran Prodanović, načelnik Štaba 98. vazduhoplovne brigade.

Pripadnicima 241. lovačko-bombarderske eskadrile poželeli smo vedro nebo i uspešne letove. Noćnu obuku, kažu, nastavljaju na proleće.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво