Ubrzati identifikaciju nestalih, rešiti probleme porodica

Porodice kidnapovanih i nestalih lica sa KiM zatražile su još jednom da se ubrza proces ekshumacija i identifikacija stradalih Srba, kao i da se sistemski reše egzistencijalni problemi njihovih porodica.

Predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa KiM Verica Tomanović kaže da su, kad je reč o srpskim žrtvama, ekshumacije i identifikacije na KiM već godinama zaboravljene.

"Smatramo da je pravi trenutak da se još jednom probudi savest ljudi, da se mediji uključe u pronalaženje načina da se ubrza proces eshumacija i identifikacija", rekla je Tomanovićeva Tanjugu pred početak okruglog stola na tu temu.

Dodala je da njihovo Udruženje traga za 540 osoba koje se vode kao nestale, o kojima se ništa ne zna, pa ni to da li je vođena istraga, ocenivši da je to već 17 godina tabu tema.

Kako kaže, oni insistiraju na sistemskom rešenju prava porodica nestalih na Kosmetu, jer to pitanje do danas nije rešeno, iako su mnoge vlade dobile njihove dopise o rešavanju ovog egzistencijalnog pitanja.

"Mislimo na prava koja će zaštiti porodice, a to su pravo na mesečna primanja, na socijalno osiguranje, stipendiranje dece kindapovanih", rekla je Tomanovićeva.

Udruženje, dodaje, traži odgovore i na pitanja procesuiranja zločina nad civilnim žrtvama pre rata i nakon potpisivanja Rezolucije 1244, kada je najveći broj Srba nestao u miru, bez rata.

Državni sekretar ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Jablanović saglasan je da su mnogobrojni problemi sa kojima se godinama suočavaju porodice nestalih, te navodi da je namera države da im se pomogne koliko je to moguće.

"Problemi su veliki, od toga što je proces eshumacije i identifikacije i pronalaženja nestalih jako usporen", rekao je Jablanović Tanjugu.

Smatra da je problem veći utoliko što su mnogi od učesnika ratova 1998. i 1999. godine sa albanske strane danas na istaknutim pozicijama, što, primećuje, u velikoj meri sprečava otkrivanje svih zločina, pronalaženje tala žrtava i kažnjavanje počinioca.

broj komentara 0 pošalji komentar