Žene ostvarile brojna prava, a i dalje gube trku sa muškarcima

Iako spremne i prisutne u svim zanimanjima, žene su u nepovoljnijem položaju u svim oblastima društvenog života, upozoravaju i zvanični dokumenti. Tako se u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2016. između ostalog navodi da je stopa zaposlenosti muškaraca 14 odsto veća nego žena. Iako su žene u proteklom veku napredovale u ostvarivanju prava, još nemaju status koji im prema značaju u društvu pripada.

Osim što su bile bolničarke, u ratovima su rame uz rame s muškarcima otadžbinu branile s puškom u ruci na prvoj lini fronta.

"Muškarci su delom izginuli, delom se povukli preko Albanije, delom bili po logorima, a zemlja je preživela zahvaljujući ženama i što je još važnije toliko su rađale da su za tri, četiri godine nadoknadile sve žrtve Prvog svetskog rata", ističe istoričar Predrag Marković.

Međutim, nakon ratova nisu bile vrednovane i nagrađivane kao muškarci. Heroina Milunka Savić samo je jedan od takvih primera. Ratni dobrovoljac sa najvišim odlikovanjima radni vek provodi kao čistačica.

Žene 20. veka koje su govorile i po nekoliko jezika i bile obrazovane, teško su dolazile do vodećih pozicija za koje su bile školovane.

"Prva lekarka je bila dugo vremena tretirana kao lekarska pomoćnica, iako je u Cirihu završila studije medicine jer ovde nisu postojale studije medicine za žene, ona je čitavog života morala da se bori da bi je priznali kao lekarku", ukazuje Neda Todorović, koautor monografije "Izuzetne žene Srbije 20. i 21. veka".

Danas u Srbiji više žene završavaju studije nego muškarci, čak prednjače i u tituli doktor nauka, pokazuje zvanična statistika.

"To se posle ne vidi u društvu zato što ne zauzimaju adekvatne pozicije koje bi mogle da dobiju. Još uvek smo nekako tradicionalno vezani za činjenicu da se u izboru kandidata i kandidatkinje odlučimo za kandidata", napominje dekanka Fakulteta za medije i komunikacije Nada Popović Perišić.

Iako su se žene izborile za mnoga prava, i danas na brojnim poljima gube trku s muškarcima. Razliku osećaju i sportistkinje.

"Nikad ženska košarka neće moći da se prati koliko muška i to je neki deo koji treba da prihvatimo, ali potrebno je da ne bude ogromna razlika, mi to na kraju krajeva svojim rezultatima nismo zaslužili", naglašava Marina Maljković, selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije.

U Izveštaju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti navodi se da su žene u nepovoljnijem položaju u svim oblastima društvenog života, posebno diskriminisane na tržištu rada, u ekonomskoj sferi, obrazovanju. Češće su žrtve nasilja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво