Kako sprečiti krađe na auto-putevima?

Posle krađe dva kilometra zaštitne ograde i 20 poklopaca za šahtove na auto-putu od Ljiga do Preljine, u Gornjem Milanovcu je uhapšen osumnjičeni iz Boljkovca. Tokom pretresa više kuća i pomoćnih objekata u tom selu, pronađen je deo ukradenih stvari. Iz resornog ministarstva najavljuju da će sve biti popravljeno u narednih sedam dana. Podsećaju i da se takvom krađom direktno ugrožava bezbednost, za šta je zaprećena kazna i do 12 godina zatvora – u slučaju da neko nastrada. Svake godine, na putevima i prugama u zemlji, godišnje se ukrade oprema vredna i više od milion i po evra.

Znakovi ni pored puta, ni iznad puta – već kod lopova. Sa srpskih drumova kradu sve što mogu da odnesu: znakove, table, stubove, ograde, a na popisu su čak i rizla i so za posipanje. Poslednja krađa na auto-putu Ljig–Preljina, kažu meštani, nije i prva.

Na sreću, nisu ukradene kamere. Nadležni očekuju da bi neka od 155 kamera koje pokrivaju deonicu od Ljiga do Preljine mogla da pomogne u otkrivanju lopova.

"Milion i po evra dajemo samo za putnu galanteriju poput žičanog pletiva, stubova za žicu, elastoodbojne ograde, pešačke ograde na mostovima. Sve se nosi. Nećete verovati, na obilaznici oko Beograda, na deonici Dobanovci–Batajnica, svi natputnjaci su goli, odneta je i elastoodbojna ograda, pešačka ograda, mostovska ograda", kaže Zoran Stoisavljević, direktor Putne mreže JP "Putevi Srbije".

Praksa pokazuje da ukradene stvari završavaju na otpadima i da je teško dokazati njihovo poreklo. Šteta koju kradljivci naprave veća je od zarade koju ostvare.

"Često se radi o višemilionskim štetama, a s druge strane, za te predmete, koje prodaju na otpadima sekundarnih sirovina, izvršioci dobijaju od 200 do 300 evra. Policija obilazi mesta koja su najugroženija i, s druge strane, obilazi sve registrovane otpade za otkup sekundarnih sirovina, vrši njihovu kontrolu i takođe se vrši i kontrola lica koja se na nelegalan način bave otkupom sekundarinih sirovina", objašnjava Nebojša Apostolović iz PU Grada Beograda.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja kao glavni problem vide blagu kaznenu politiku.

"Apelujem na sudije koje postupaju u ovakvim predmetima da imaju u vidu da ne treba da odrede kaznu shodno vrednosti ukradenog saobraćajnog znaka, već shodno opasnosti koja je nastala zbog toga. Imajte u vidu da zbog toga što neko ukrade samo jedan metar zaštitne žičane ograde, tu može da prođe jedan prilično veliki pas, da izađe na kolovoz auto-puta i da zbog toga pogine cela jedna porodica", ističe Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Putari kažu da su podnosili krivične prijave zbog krađa, ali da je rešen mali broj slučajeva. U inostranstvu, osim bezbednosnih kamera, o putevima brinu i posebne službe obezbeđenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије