Šarčević: Predmetni nadzor za vrednovanje škola

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je, prilikom obilaska Gimnazije u Čačku, uvođenje predmetnog nadzora u postupak spoljašnjeg vrednovanja škola.

Šarčević ističe da će predmetni nadzor zaokružiti proces vrednovanja škola, saopštilo je ministarstvo.

"Dosadašnja evaluacija u prvi plan stavila je činjenicu da je više od jedne trećine škola loše ocenjeno. Upravo zbog toga prioritet će biti obuka direktora i njihovo licenciranje, kao i usavršavanje i licenciranje nastavnika. Moramo kvalitet staviti u fokus rada", naglasio je Šarčević.

Misnistar je u okviru posete Čačku obišao i Osnovnu školu "Dragiša Mišović" i Tehničku školu.

Prethodno je razgovarao sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem i predstavnicima lokalne samouprave, koji su ga upoznali sa ulaganjima i prioritetima lokalne samouprave u sferi obrazovanja i nauke.

"Čačak nema dugovanja prema obrazovno vaspitnim ustanovama, sve obaveze izmiruje na vreme. Dve predškolske ustanove su najveći budžetski korisnik i nastojimo da poboljšamo uslove rada u njima. Ove godine uspeli smo da izdvojimo značajna sredstva i za sufinansiranje boravka dece u privatnim vrtićima", rekao je Todorović.

Gradonačelnik je naglasio da se mesecima unazad radi na dovođenju stranih investitora i da je u tom kontekstu dualno obrazovanje od velike važnosti.

"Višedecenijska želja grada Čačka je da osnuje univerzitet", dodao je Todorović.

Ministar je upoznao predstavnike grada sa do sada preduzetim koracima u pravcu reforme obrazovno vaspitnog sistema i istakao spremnost za saradnju sa svim lokalnim samoupravama.

"Za dva i po meseca obišli smo mnogo gradova i u svima čuli ideju o formiranju univerziteta. To nije realno. Ono što je realno je osnivanje fakulteta u saradnji sa postojećim univerzitetima, naravno, u skladu sa realnim potrebama i kretanjima u privredi", zaključio je ministar.

Otvoren naučni park u Čačku

Šarčević je svečano otvorio Park znanja Centra za promociju nauke u dvorištu Tehničke škole u Čačku.

"Ovo je učionica na otvorenom dostupna svim uzrastima, od 7 do 77 godina. Dobrobiti ovog mesta su višestruke. Imate priliku da boraveći u prirodi, u jednom lepom okruženju, saznate koliko pojedine nauke mogu da budu zanimljive i otkrijete da li u vama leži neki budući Nikola Tesla", naglasio je Šarčević.

Naša želja je da ovakvih "urbanih džepova" imamo što više i to ne samo parkova znanja već i centara poput Istraživačke stanice "Petnica", dodao je ministar.

U Parku znanja postavljeni su instalacije i eksponati: meteorološka stanica, Teslin transformator, demontracioni globus, kosa ravan, model DNK i drugi, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

"Eksponat koji možete da pomerite ili čujete daleko više doprinosi učenju od zastarelih metoda. Zato su parkovi nauke i ovaj Park znanja jedan od prvih koraka da nauku doživite i razumete na pravi način", rekao je Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke.

Nakon ceremonije otvaranja Šarčević je posetio Festival nauke "Od Naučnog kluba do Parka znanja", koji se održava u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i razgovarao sa učesnicima.

Na kraju posete Čačku ministar je održao sastanak sa direktorima predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво