Registracija vozila i uz neplaćenu kaznu

Član zakona koji je onemogućavao izdavanje putnih isprava ili registraciju vozila zbog neizmirenih kazni, nije u skladu sa Ustavom, odlučio je Ustavni sud.

Sa šaltera uskoro nećete odlaziti bez obavljenog posla, čak i ako niste platili kaznu za neki prekršaj. U Ustavnom sudu ne žele da obrazlažu zašto su tako odlučili: sve će, kažu, u narednih 15 do 20 dana biti objavljeno u Službenom glasniku.

"Što konkretno znači da, od tog dana, prestaje da važi odredba zakona za koju je utvrđeno da nije saglasna sa Ustavom", navodi Ustavni sud.

Da se zbog neplaćenih kazni ne može uskraćivati bilo koje pravo, ukazivali su u kancelariji ombudsmana. Time se, tvrdili su, stavljaju u neravnopravan položaj u odnosu na druge građane.

"Ukoliko građani imaju potraživanja, ona se namiruju u zakonom predviđenoj proceduri. A ovde smo imali slučaj da država privilegovano naplaćuje svoja potraživanja na taj način da građanin neće moći da ostvari neko od svojih prava koja mu inače pripadaju, a to je pravo da registruje auto ili produži vozačku dozvolu", rekao je Miloš Janković, zamenik zaštitnika građana.

Nadležni ne kriju da je upravo zbog takve prakse znatno porasla naplata kazni. Ipak, veruju da se zbog odluke Ustavog suda to neće promeniti. Građane upozoravaju.

"Njihove kazne ostaju na snazi. Znači, oni time nisu abolirani od novčanih kazni, gde su pravosnažnom sudskom odlukom osuđeni na određenu novčanu kaznu, ali ne može se više ni sprovesti na takav način", kaže Zoran Pašalić iz Prekršajnog suda.

Država ima i drugih metoda da građane natera da plaćaju kazne, napominje Pašalić. Kreću se od izdavanja poternice, do zatvorskih kazni.

"Ako neki okrivljeni, već osuđeni koji nije platio novčanu kaznu, ne bude je platio u predviđenom roku, ta kazna će mu se zameniti kaznom zatvora u odnosu hiljadu dinara za dan zatvora i prekršajni sudovi će ići na sprovođenje ove mere", objašnjava Pašalić.

Prema prvobitnoj verziji Zakona o prekršajima iz 2013, zbog neplaćenih kazni uskraćivao se čak i povraćaj pojedinih ličnih dokumenata i registracija preduzetničke delatnosti. Odredbe su ublažene početkom godine, ali se odluka Ustavnog suda odnosi na obe verzije.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 02. dec 2016, 14:21) - Nemanja Lukovic [neregistrovani]

...

Mene su upravo vratili sa saltera jer kaznu koju sam platio nisu proknjizili. E to je nasa drzava i ako si cist i nemas dugovanja prema nikome opet si duzan... Ko je bre odgovoran za to? Ima li ko to da zaustavi

(četvrtak, 17. nov 2016, 12:36) - anonymous [neregistrovani]

Re:Ako je zemlja uredjena

Nije poenta u žalbi Ustavnom sudu (usput, znaš li koliko vremena protekne od žalbe do odluke), nego u onima koji donose neustavne zakone. Nemoj biti zagovornik reze "bolje je lečiti nego sprečiti".

(četvrtak, 17. nov 2016, 10:54) - anonymous [neregistrovani]

Ako je zemlja uredjena

Pa zalite se ustavnom sudu. Valjda to imate.

(četvrtak, 17. nov 2016, 10:32) - anonymous [neregistrovani]

I šta sad?

Problem je to što ne postoji način da oni koji donose neustavne zakone i podzakonske akte snose bilo kakvu odgovornost sa svoj potupak. A trebalo bi. I ne samo za ovaj slučaj.

(četvrtak, 17. nov 2016, 10:20) - anonymousGeorge [neregistrovani]

nema druge.

O cemu ti pricas covjece.? Bahata drzava? Zivim u jednoj od naj uredjenijih zemalja na svjetu gdje ako ne pltite kaznu ne mozete da registrujete kola, niti da produzite dozvolu. Tako se to radi u savremenom svjetu.

(četvrtak, 17. nov 2016, 08:47) - anonymous [neregistrovani]

Nema druge

Ovu drzavu treba samo parama,kao u ovom slucaju, oduciti od bahatosti. I na mnogim drugim poljima se ona tako ponasa.

(četvrtak, 17. nov 2016, 00:17) - anonymous [neregistrovani]

Kazne

E sad lepo svi koji su bila uskracena ustavom zagarantovana prava prasavijte tabak i tuzite drzavu za odstetu!