Radnici obezbeđenja od sledeće godine sa obaveznom licencom

Od Nove godine radnici firmi za privatno obezbeđenje neće moći da rade bez licence. Međutim, nju ima tek svaki četvrti zaposleni. Iako je ta oblast zakonski uređena pre tri godine, zaposleni se žale na loše uslove rada. Procenjuje se da u oko 500 preduzeća radi oko 40.000 ljudi.

Svaki deseti dan mu je slobodan. Nema pravo na bolovanje i odmor. Mesečno radi oko 300 sati, a zaradi manje od 30.000 dinara.

"Radimo po 12 sati, po rasporedu dobijamo 16 do 17 smena, dolazi do promena pa se dešava da radim 7-8 noćnih smena vezano. Uslovi su teški, radi se mnogo za male pare", kaže za RTS jedan radnik obezbeđenja.

Ta oblast je regulisana zakonom 2013. godine, ali stručnjaci kažu da je problem neusaglašenost propisa.

"U zakonu postoji kategorija odgovornog lica, u podzakonskim aktima je nema, pa je ista obuka potrebna za nekog ko radi i ko rukovodi, što je neprihvatljivo jer bi morali da budu više obučeni oni koji rukovode", kaže Goran Mandić sa Fakulteta za bezbednost.

U MUP-u kažu da razlike u obuci nema. Dodaju da zaposleni bez licence neće moći da rade od Nove godine.

"Izdato je 4.950 licenci za fizička lica i 32 za pravna lica i agencije, kao i jedna za sopstvenu zaštitu", kaže Nataša Ignjatović iz MUP-a.

Procenjuje se da je svaki treći radnik privatnog obezbeđenja penzioner. Za njih firme ne plaćaju doprinose, a plata im uglavnom ne prelazi 18.000 dinara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво