Šta čeka budućeg tužioca za ratne zločine

Posle gotovo 11 meseci, Srbija bi uskoro trebalo da dobije novog tužioca za ratne zločine. Srbiju na to podsećaju i u novom izveštaju Evropske komisije, kao i haški tužilac Serž Bramerc, koji je o tome govorio pred SB UN. Državno veće tužilaca uputilo je Vladi Srbije pre mesec dana predlog sa tri kandidata, a prema najavi predsednika Vlade novi tužilac biće imenovan tokom nedelje.

Pred novim, drugim po redu tužiocem za ratne zločine mnogo je izazova. Za 13 godina koliko Tužilaštvo postoji podignute su optužnice protiv 184 osobe za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, u kojima je stradalo više od pet hiljada ljudi. Za "Veritas", nedovoljno postupaka je pokrenuto. Posebno u Hrvatskoj, pa očekuju da se ta praksa promeni.

"Mi smo do sada imali običaj i saradnju 'Veritasa' s našim tužilaštvom, da im upućujemo naše oštećene, porodice stradalih, da podnesu krivičnu prijavu sa dokazima kad već neće u Hrvatskoj i to je funkcionisalo. Sada je i to malo zastalo", kaže Savo Štrbac, predsednik dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

Sporazum koji su još pre deset godina potpisale Srbija i Hrvatska o progonu ratnih zločinaca funkcionisao je donekle do 2011. godine.

U poslednjih pet godina ta saradnja je sve lošija, a poslednjih meseci iz Zagreba dolazi i zahtev da Srbija ukine zakon koji joj omogućava da za ratni zločin goni i hrvatske državljane. Na novom tužiocu je da tu saradnju oživi.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević ukazuje da regionalna saradnja postoji na mnogo nivoa.

"Kada govorimo o Hrvatskoj, bila je (saradnja) u određenom padu, tako da aktivnosti novog tužioca mogu dati novi zamah ovoj saradnji, da vidimo na koji način će se formulisati određena pitanja u kojima i Hrvatska ima neke interese, a takođe i na koji način će se vršiti saradnja između dva tužilaštva, jer je to bio ključ", kaže Antonijević.

Novi tužilac, osim primene strategije za procesuiranje ratnih zločina, baviće se i prelaznim merilima iz poglavlja 23 koja su letos utvrđena.

"Akcioni plan za poglavlje 23 predviđa konkretne predmete koji će dobiti status prioiriteta, koji će biti praćeni kada je reč o ratnim zločinima i to su sve stvari o kojima tužilac za ratne zločine mora brinuti u svojim prvim danima nakon postavljenja", navodi Antonijević.

Kandidati za novog tužioca za ratne zločine su prvi zamenik tužioca za ratne zločine i aktuelni rukovodilac tog tužilaštva Milan Petrović, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić i pomoćnica tužioca za ratne zločine Snežana Stanković.

Isti kandidati pred poslanicima bili su i pre 11 meseci, ali nijedan kandidat nije dobio dovoljan broj glasova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво