Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u 11 sati na snagu stupilo primirje, u svetu se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U Srbiji, kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda, biće položeni venci i odata počast svim stradalim vojnicima i civilima. Prethodno će biti odata pošta francuskim vojnicima koji su poginuli u Srbiji, a zatim i ruskim, italijanskim i vojnicima zemalja Komonvelta, dok će na Spomenik neznanom junaku na Avali venac položiti predsednik Srbije.

Pre 98 godina, Veliki rat je okončan potpisivanjem primirja u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, u šumi kod grada Kompjenj. Taj dan se danas obeležava u celoj Evropi, zemlje Komonvelta ga obeležavaju kao Dan sećanja, a Amerikanci kao Dan veterana.  

U Francuskoj, na primer, odaje se pošta i vojnicima poginulim u Drugom svetskom ratu, ali i u novijim sukobima.

Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji, kaže da svi gradovi i sva sela obeležavaju 11. novembar i svi se sećaju svojih mrtvih.

"U svakom selu ćete naći spomenik posvećen tim žrtvama. Svečanostima prisustvuju vojne i civilne vlasti, nekadašnji ratnici ali i građani. U obavezi smo da prenesemo mladima to sećanje jer i danas treba da smo večno zahvalni žrtvama i da budemo svesni da će, nažalost, uvek biti potrebe da žrtvujemo svoj život za svoju domovinu", rekla je ambasadorka Moro.

Srbija Dan primirja obeležava od 2012. godine. Prethodno, taj datum se u Srbiji obeležavao od 1919. godine, sve do početka Drugog svetskog rata. Da bi ponovo gradili kulturu sećanja, smatraju istoričari, potrebno je u ceo proces više uključiti obrazovni sistem ali i ustanove kulture.

"Ako se budemo zadržali na manifestacionom momentu, nećemo doći do suštine, a to je obrazovanje i kulutra. Nedostaje nam znanje koje je stereotipno znanje o velikim bitkama, velikim pobedama i porazima i velikim stradanjima, ali Prvi svetski rat je složena pojava, složen proces koji je trajao četiri godine i bio prvi veliki globalni, totalni rat", objašnjava istoričar Dejan Ristić.

Ono što se promenilo u odnosu na period neposredno posle rata jeste to što se danas odaje pošta žrtvama i na pobedničkoj i na gubitničkoj strani.

"Za istorijske neprijatelje, kao što su bile, na primer, Francuska i Nemačka, bitka kao što je Verdenska, čiju stogodišnjicu obeležavamo ove godine, postala je simbol pomirenja. Treba da se setimo slike kancelara Kola i predsednika Miterana koji su s rukom u ruci obeleželi stradanje u Verdenskoj bici. U toj bici je bilo 700.000 žrtava, ravnopravo i na francuskoj i na nemačkoj strani", rekla je ambasadorka Moro.

Od 1914. do 1918. godine poginulo između 15 i 20 miliona ljudi. Tokom Prvog svetskog rata, Srbija je izgubila trećinu stanovništa. Primirje koje je potpisano 11. novembra bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво