Južna Morava izlila se u okolini Leskovca, vanredna situacija u Prokuplju

Zbog obilnih padavina evakuisana jedna porodica u Novom Pazaru. U Prokuplju vanredna situacija. Južna Morava se izlila na regionalnom putu kod Grdelice i poplavila kolovoz. Vodostaj reka u Tutinu je u konstantnom opadanju, dok meštani saniraju štetu koju je poplava juče nanela. Narandžasti meteoalarm na snazi na jugoistoku Srbije. U kruševačkom kraju situacija je stabilizovana. U Brodarevu poplavljeno 10 domaćinstava, a u Zalugu oko 30. Poplavljeno više domaćinstava na centralnom Kosovu.

Od početka obilnih padavina evakuisano je 39 osoba, kažu u Sektoru za vanredne situacije. 

Situacija u opštini Tutin, nakon obilnih padavina i poplave, normalizovana je jer su se reke Vidrenjak i Pečaonica povukle u svoja korita, a vodostaj je u konstantnom opadanju, zaključak je današnje sednice Štaba za vanredne situacije. 

Reka Vidrenjak se u toj opštini juče izlila i napravila veliku štetu, pa meštani pokušavaju da saniraju štetu.

Reka Ibar u Raškoj je, u odnosu na noć, opala za desetak centimetara. Reke se povlače u Sjenici, a i u Novom Pazaru se stanje normalizovalo.

Štab za vanredne situacije u Novom Pazaru zbog obilnih padavina odlučio je da evakuiše jednu porodicu, ali i da, ukoliko vodostaj Lima bude visok, zatvori dva žičana mosta za prelaz pešaka.

Voda iz vodovoda u Novom Pazaru je bakteriološki ispravna, ali se na stanovništvo apeluje da je ne pije jer je zamućena usled velike količine padavina.

U tom kraju na snazi je crveni meteoalarm.

U kruševačkom kraju noćas je palo novih 18 litara kiše po metru kvadratnom, ali to nije poremetilo vodostaj reka. Od sinoć je situacija stabilizovana.

Ribarska reka, koja se juče izlila u priobalje, ugrozila je tri domaćinstva i lokalni put, vratila se u korito, kao i Rasina i Zapadna Morava, koja beleži blagi porast.

Putnim pravcima ka Kopaoniku od Brusa, a i od Jošaničke Banje, na kojima je juče bilo više manjih odrona, vozila saobraćaju bez problema.

Inače, za 48 sati u tom delu Srbije pao je 71 litar kiše po kvadratnom metru. 

Zbog porasta reke Toplice, u Prokuplju je na snazi vanredna situacija.

Štab za vanredne situacija opštine Paraćin, zbog najavljenih obilnih padavina, naložio je od sinoć pa do 10. novembra pripravnost javnih komunalnih preduzeća, dežurstva komunalnih inspektora i policije na tom području.

Prema izveštaju RHMZ, Crnica i Resava su "u umerenom i većem porastu sa dostizanjem granice redovne odbrane od poplava". Velika Morava kroz Pomoravlje je "u većem porastu".

U svoja korita vratile su se Rasina, Zapadna Morava i Ribarska reka, koja se juče ujutro izlila.

Reka Ibar je, usled velikih padavina, izašla iz korita od Raške prema Kraljevu zbog čega su poplavljeni sportski tereni na obali te reke u Kraljevu, a zbog odrona na Ibarskoj magistrali u mestu Žarče kod Ušća, obustavljen je saobraćaj jednom trakom, rečeno je agenciji Beta.

„Zbog sinoćnjih obilnih padavina u slivu Lima tokom noći je bio zabeležen porast nivoa te reke, a najkritičnije je bilo u Brodarevu i prijepoljskim naseljima Zalug i Ivanje“, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije u toj opštini Goran Posrkača.

Na području Vranja, zbog jakih padavina voda je ušla u podrumske prostorije i garaže oko 50 domaćinstava, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Vranja Aleksandar Stojković.

Prema podacima Meteorološke stanice, u Vranju je juče palo 69,5 litara kiše po metru kvadratnom, a danas do 13.00 sati još 16 litara.

On kaže da je u Brodarevu poplavljeno 10 domaćinstava, a u Zalugu oko 30, međutim, prema njegovim rečima, nije bilo ozbiljnije štete.

Najmanje 15 kuća, kao i stotine dvorišta i podruma poplavljeno je u Leskovcu i okolini gde se izlila Južna Morava, a kiša je posle dva dana prestala popodne.

"Južna Morava se izlila na regionalnom putu kod Grdelice i poplavila kolovoz. Za sada situacija nije alarmantna, ali će biti kritično u narednih pet do šest sati", rekao je Beti većnik grada Leskovca Dejan Cakić.

Predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović kaže da su prokopani kanali, pa se voda visine od pola metra povukla.

"U selu Stibla poplavljena su polja, a u samom Bojniku nekoliko kuća", kaže Nenadović. 

Najkrtitičnije je danas bilo u leskovačkom naselju Kumalak, gde je voda poplavila šest kuća.

Kritično je bilo i u naselju Bobište, koje je Tulovska reka minulih godina tri puta plavila, a danas je voda, uprkos ispumpavanju, ušla u dvadesetak podruma i pomoćnih prostorija.

Problema ima i u Vlasotincu gde je reka Vlasina nadošla i zamutila se, te od sinoć nema vode za piće jer je Fabrika vode uzma iz te reke.

U delu Vlasotinca kanalizacija se izlila u dvorišta i na ulice.

Nakon 24 sata intenzivnog padanja, kiša na Kosovu i Metohiji je prestala. Najugroženija su područja u Đakovici, Podujevu, Peći. U centralnom delu Kosova kritično je u selima opštine Gračanica. Voda je poplavila više domaćinstava i ušla u domove.

Izlivanjem potoka voda je doprla do dvorišta i krenula u objekte. U školi u Lapljem Selu kod Gračanice prekinuta je nastava.

U Preocu voda je prekrila glavni seoski put. Ispod nadvožnjaka se prolazi na rizik. Pojedina naselja su odsečena jedna od drugih.

U južnim i jugoistočnim krajevima zemlje se tokom noći i danas pre podne očekuje oko 30 milimetara novih padavina, upozorava Republički hidrometeorološki zavod. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара