Povlači se voda u Tutinu, vanredna situacija u Prokuplju

Vodostaj reka u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru stagnira. Četrnaest osoba evakuisano je zbog izlivanja reke Vidrenjak. Reka Vapa poplavila je desetak domaćinstava i pomoćnih objekata u opštini Sjenica. Zbog padavina, izlila se Ribarska reka u gornjem toku i ugrozila tri domaćinstva i lokalni put kod Kruševca. Odroni na Kopaoniku, otežan saobraćaj iz pravca Jošaničke Banje i iz pravca Brusa. Vanredna situacija u Prokuplju zbog izlivanja Toplice. Predrag Marić: Situacija u Srbiji, uprkos padavinama, potpuno pod kontrolom.

U toku poslepodnevnih sati došlo je do stagniranja i povlačenja vode u rečnom koritu u Tutinu. Za sada je u toj opštini stanje stabilno, dok je nakon obilnih padavina došlo do značajnog povećanja vodostaja na teritoriji opštine Prijepolje, a određeni delovi Sjenice su i dalje pod vodom.

Tokom jutra su u opštini Tutin bile ugrožene dve škole i obdanište, a voda je prodrla i u više od petnaest kuća u naselju Rakovo Polje.

U prekidu je i putni pravac Tutin – Mehov Krš. Voda na pojedinim mestima puta dostiže dubinu od jednog metra. Na delu Pešterske visoravni nema struje.

Rahman Cekić iz Štaba za vanredne situacije opštine Tutin rekao je da se nivo vode povlači. "Ne smemo se opustiti. Štab je u neprekidnom zasedanju", kaže Cekić. 

Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević rekao je da veliki broj škola na Pešterskoj visoravni nije u funkciji, kao i u gradu. "Ostala situacija je potpuno bezbedna. Na sednici Štaba pravimo plan šta treba da uradimo u naredna dva sata da bismo spremni dočekali situaciju predveče", kaže Kučević.

Ekipe javnih preduzeća "Novi Pazar put" i "Gradac", i veliki broj građana, sada su na terenu i u toku je sanacija.

Reka Vapa poplavila je desetak domaćinstava i pomoćnih objekata u opštini Sjenici. Najteže je u mesnim zajednicama Centar i Bukreš. Tokom noći je na području Sjenice palo 50 litara kiše po kvadratnom metru.

U protekla 24 sata je na teritoriji Kruševca, prema podacima meteorološke stanice, palo 52,5 litara kiše. Zbog velikih padavina je došlo do izlivanja Ribarske reke u gornjem toku, koja je ugrozila tri domaćinstva i lokalni put kod Kaonika i Velikog Šiljegovca.

Zapadna Morava ne beleži veći porast vodostaja, ali se kod Jasike delimično izlila. Manjih izlivanja ima i u priobalju Rasine.

Tokom protekla 24 sata na Kopaoniku je palo 67,5 litara kiše po kvadratnom metru, što je prouzrokovalo brojne odrone, pa se saobraćaj odvija otežano i iz pravca Jošaničke Banje i iz pravca Brusa.

Na deonici od Brzeća do vrha planine radnici "Kruševac puta" rade na uklanjanju dvadesetak odrona, a zbog izlivanja reke Graševke, vozila u Radmanovu i Vlajkovcima saobraćaju jednom kolovoznom trakom.

Zbog jake kiše koja od sinoć pada na području Topličkog okruga, formirali su se i izlili bujični potoci, koji su poplavili neke seoske puteve.

Zbog povećanja nivoa vodostaja i opasnosti od izlivanja reke Toplice Opštinski štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji opštine Prokuplje.

Nivo reke Toplice u poslednja 24 časa porastao je za više od dva metra i dosegao granicu vanredne odbrane od poplava.

Kako je RTS-u potvrđeno u Sektoru za vanredne situacije u Prokuplju, izlivanje je zabeleženo u prokupačkim selima Donjoj Trnavi, Potočiću i Gojinovcu, u nekoliko sela žitoraćke opštine i Lukovskoj banji.

Zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov izjavio je da, i pored velike količine kiše koja je pala tokom noći i jutra u Vranju i okolnim selima, situacija nije alarmantna, ali da je bilo izlivanja manjih reka u Vranjskoj Banji i okolnim selima. 

Marić: Situacija pod kontrolom

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić izjavio je da je situacija u Srbiji, uprkos padavinama, potpuno pod kontrolom, a da su ekipe Sektora još od ponedeljka na terenu zbog najavljenih novih padavina.

"Odmah nakon najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda, još u nedelju 6. novembra, upućeno je upozorenje svim opštinskim i gradskim štabovima za vanredne situacije u Republici Srbiji o stanju potpune pripravnosti zbog najavljenih padavina", naglasio je Marić.

Najveće padavine su, kako je rekao, zabeležene u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, gde je evakuisano 12 osoba. Marić je precizirao da je uglavnom reč o bujičnim vodotokovima i poplavljenoj putnoj infrastrukturi, tako da su u par navrata ljudi izvlačeni iz vozila i evakuisani.

"Tamo je situacija sada stabilna, padavine su prestale, ide u pravcu smirivanja", ukazao je Marić i dodao da sporadičnih problema od tih bujičnih vodotokova ima na teritoriji Prokuplja, Kuršumlije i Leskovca, kao i da su ekipe Sektora na terenu i pomažu građanima na pumpanju vode.

Načelnik Sektora za vanredne situacije je poručio da je situacija u ovom momentu potpuno pod kontrolom.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je sva preduzeća i agencije iz svog resora da budu u pripravnosti.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво