Škola u kojoj se časovi održavaju u pećini

Pored učionica i tabli, jedna beogradska osnovna škola ima slanu pećinu i interaktivni zid. Ne bez razloga. Pohađaju je deca sa smetnjama u razvoju – od blažih oblika do autizma i Daunovog sindroma. Njima je 45 minuta školskog časa predugo, pa se deo časa premešta u prostorije koje izgledaju kao igraonice.

Kroz kapiju ove škole svaki đak želi da uđe, jer se u njoj ne uče samo srpski i matematika. Učenici zemunske škole "Sava Jovanović Sirogojno" uče nešto što im je potrebnije, kako da se kreću, reaguju, osećaju i govore.

"Ovde imamo različite elemente koji nam omogućavaju da im pomognemo da se pronađu, kako bi kasnije u daljem životu mogli lakše da se snalaze", kaže pomoćnica direktora Tatjana Ilić.

Za to što u školi gotovo da nema izostanaka zaslužna je druga soba, tačnije slana pećina. U njoj, igrajući se, deca ostaju zdrava. Potpuno je obložena morskom solju, a opuštaju ih muzički i svetlosni efekti.

"Slana terapija pomaže kod respiratornih oboljenja i najčešće je pulmolozi preporučuju kod oboljenja gornjih i donjih respiratornih, jako je dobra kod kožnih bolesti, smanjuje i alergijske reakcije. Koristi se u kontinuitetu, a deset dana uzastopno zamenjuje mesec dana boravka na moru", objašnjava medicinska sestra Slađana Dimitrijević.

Mi smo se uverili da ovde postaju i kreativniji.

Kako se osećaju, nisu umeli da opišu. A oni koji ih bolje poznaju kažu da odavde teško odlaze kući.

"Ona se igraju, vesele se, srećna su i ponekad i teško odlaze kući", kaže Salim Goranac, direktor OŠ "Sava Jovanović Sirogojno".

Osim unutrašnjosti škole, i dvorište je potpuno prilagođeno potrebama deteta. Ovde se nalazi sve što bi roditelj poželeo za svoje dete – mesto za igru, relaksaciju, zimzeleno drveće, pa čak i aromatično bilje.

Nazivaju ga i isceliteljskim vrtom, jer za ovu decu možda je najvažniji dodir sa prirodom. Od nedavno, taj dodir upoznaju i u školi.

broj komentara 0 pošalji komentar